galéria megtekintése

Meleg a helyzet

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 10. számában
jelent meg.


Hargitai Miklós
Népszabadság

A magyar fővárosban mindig akad valami, amit csak itt tanulhat meg az ember. A napokban a legdurvább hőségben például azt tudhatta meg, aki jól figyelt, hogy a sűrű hálózatáról és elaggott buszparkjáról híres budapesti tömegközlekedés hátországában tucatjával pihennek új, klímás buszok azért, mert a közlekedtetésük egy kicsivel drágább, mint az élőhalott roncsoké. Hogy az is értse, akinek első hallásra nem világos, mi itt a probléma: részben vagy egészben közpénzből (a BKK-val kötött szolgáltatási szerződés fedezetével) megvásárolt járművekről van szó, és még csak az sem feltétlenül igaz, hogy többe kerülne, ha mennének: amikor megveszik őket, mindig arra hivatkoznak, hogy kevesebbet fogyasztanak, ezért voltaképpen olcsóbbak az elődeiknél.

Hogy valójában miért parkoltatták a botrány hatására mégis előrántott klímás flottát, az nem derült ki: ha fogadnunk kellene, arra tippelnénk, hogy a politikailag kedvezőbb pillanatot várták –mondjuk amikor az őszi járatritkítást kell majd feledtetni egy kis üveggyöngykampánnyal.

Áder János – az egyetlen ember a csapatban, aki legalább néha úgy tesz,mintha érdekelné,mi történik az éghajlattal – épp egy hete hívta fel rá a figyelmet, hogy a változó klímával valamit kezdeni kell. Megtízszereződött a kánikulai napok száma: míg gyerekkorunkban évi négyszer-ötször, mostanában inkább ötvenszer emelkedik harminc fok fölé a hőmérséklet. És nem úgy tűnik, mintha a döntéshozók értenék, hogy ez mit jelent. Úgyhogy ezúton is üzennénk: kedves urak, elvtársak, úrnők és elvtársnők, így nem fog menni.

 

Nem megy, hogy míg maguknak kizárólag a full extrás szolgálati autót találják megfelelőnek (természetesen klímával, valamint könnyűfém felnivel, metálfénnyel és bőrüléssel, nyilván a hatékonyabb közszolgálat érdekében), addig az utóbbi tíz évben sorra vásárolták a klímamentes, majd utóbb a közfelháborodás miatt drágán klímásított villamosokat és buszokat. Nem megy, hogy amiben véletlenül van klíma, azt nem használják, mert úgy olcsóbb (viccnek is rossz, hogy a százmilliárd feletti éves költségvetésű fővárosi közlekedési cég néhány millió forint megtakarításáért sanyargatja az utasait). Nem megy, hogy nincsenek klimatizált kórtermek, műtők, bölcsődék, idősotthonok.

Nem megy a nyári tanévhosszabbítás, mert negyven fokban nem lehet sem tanítani, sem tanulni. Nem megy, hogy ideológiai okokból bezárják vasárnapra azokat az épületeket, amelyek a hőségriadótervekben klímaszigetként szerepelnek. Ezzel a garnitúrával, amelyik a klímaváltozásból annyit fogott föl, hogy a miniszterelnök veje milliárdokat tapsolhat el állítólag kevesebbet fogyasztó, de garantáltan méregdrága LED-lámpákra (hoppá – ott nem kell spórolni?), biztosan nem megy. Évtizedek óta előre látható, egyértelmű tendenciát mutató, tudományos konszenzussal leírt, jól prognosztizálható problémáról van szó, amelyet a politikai elitünk képtelen kezelni –mit várhatunk tőlük, ha valami igazán rendkívüli dolog történik?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.