galéria megtekintése

Megvédjük

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 01. számában
jelent meg.


Lencsés Károly
Népszabadság

Magyarország megvédi az unió és a saját határait – sulykolják jó ideje kormánypári politikusok. Kovács Zoltán kedden az ATV Egyenes beszéd című műsorában azonban lazított. Azt mondta, hogy nyílik az olló a regisztrált menekülők és a szervezetten Hegyeshalomra szállított bevándorlók száma között. Alig regisztrálnak ugyanis valakit. Megszűnt a migránsok együttműködési hajlandósága – ezzel magyarázta a kormányszóvivő, miért vannak egyre többen, akiket a kötelező nyilvántartásba vétel elhagyásával, viszont állami segítséggel fuvaroznak át az országon.

S mi lenne, ha valakinek közülünk az adófizetési hajlandósága szűnne meg? A szóvivő széttárná a karját, és bejelentené, hogy a kormány ezt tudomásul veszi? Ha nincs hajlandóság, hát nincs. Vélhetően itt beletörődés helyett küldenék a NAV-ot. Feltéve, hogy ezt nem sok ezren jelentenék be naponta, mert ha van egy kritikus tömeg, azzal már nem lehet mit kezdeni. Kovács Zoltán érveléséből ez következik.

Továbbá az, hogy a kormány belelavírozta magát egy helyzetbe, amiből képtelen kimászni. Ezért kénytelen mindenki összevissza beszélni. Például olyasmit, hogy „mi is szívemberek vagyunk, de nem vagyunk agyatlanok, a kettőt egyensúlyban kell tartani”. Ezt júliusban Orbán Viktor mondta, utalva arra, hogy együttérzésre szükség van, de csak mértékkel, keretek között. Ezeket pedig Szijjártó Péter külügyekért is felelős miniszter határozta meg nem sokkal később. Szavai szerint a schengeni határon az mehet át, aki megfelelő papírokkal rendelkezik, és a határátkelőhelyen nyitvatartási időben jelenik meg. A többiek – például akiknek nincs érvényes útlevelük és vízumuk – így nyilván csak illegális bevándorlók lehetnek. Menekültek nem.

 

Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár múlt héten árnyalt. Horvátország felől nem illegális migránsok jönnek – mondta –, hanem egy másik uniós tagállamból érkező bevándorlók, kikkel kapcsolatban a magyar állam elsőrendű felelőssége, hogy polgárait mentesítse a tortúrától, amivel a vándorlókkal való találkozás járna.

Így hát nem embercsempészet, ha hatósági segédlettel szállítanak át a schengeni térségbe beutazási engedéllyel nem rendelkező embereket az osztrák határhoz. Hiszen politikai érdek, hogy megkíméljék a lakosságot a menekültáradat kellemetlenségeitől. De akkor hogy is védjük meg az unió és egyben Magyarország határait?

Ezt már olvasta?

A fontos a szómágia. Legfeljebb az a kérdés, hol az a lassan háromszázezer ember, aki eddig minden különösebb fennakadás nélkül átmasírozott az országon. Augusztusig egyenként, azóta meg jóval több mint százezren állami segédlettel. Jelentős részükről biztosan semmit nem tudunk, mert nem regisztrálták őket. Ez lassan minden második menekülőre igaz.

A lényeg azonban az, hogy hitessük el: mi védjük Európát. Miközben, ha az uniót nem is, magunkat egyelőre megvédtük, a háromszázezer menekülttel meg kezdjen valaki más, amit csak akar.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.