galéria megtekintése

Megúszhatjuk

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 15. számában
jelent meg.

Szegő Márta
Népszabadság

A hirtelenszőke holland kisfiú le nem vette volna kapucniját a tokiói iskolában, hogy elkerülje japán társai szüntelen gúnyolódását. A szöszke belga kislány haját kíváncsiskodó vihogással próbálták fogdosni a sanghaji utcai tömegben, az anyuka nem kis rémületére.

Ezek a sztorik még a 80-as évekből származnak, amikor még engem is meghökkentettek az északolasz városban a fekete-afrikai utcai bóvliárusok. Svájcnak is évtizedekbe telt, hogy megszokja a vendégmunkások tömegét, akik a gyári futószalagok, a szövőgépek, a szemetesautók mellett gyarapították jólétüket.

Bizonyosan nem volt sima folyamat a svédek számára sem, hogy megszokják: országuk sokszínűvé vált a múlt század utolsó évtizedeiben. A magyar származású Thomas Gellert A lézeres gyilkos című könyvében szociológiai alapossággal tárja fel a bevándorlók okozta feszültségeket a mégoly nyitott és demokratikus Svédországban is. A budapesti jómódú zsidóság is ódzkodott a Galíciából bezúduló szegény, kaftános zsidó menekültektől.

 

A kelet-európai térséget eddig jószerével elkerülte ez a folyamat. Az NDK-ban dolgoztak annak idején vietnami munkások, a mi hazai bevándorlóink közül csak a kínaiak vannak jelen nagyobb számban, s elvétve látni fekete bőrű diákot a pesti utcán. Nem is lehet véletlen a „visegrádiak” ellenállása a brüsszeli javaslatokkal szemben. Az sem, hogy a migránsok elleni jobbszélső zavargások is Németország keleti, ex-NDK-s térségében sűrűsödnek. Ott utasítják el leginkább az etnikai, kulturális sokszínűséget, amellyel jó fél évszázada megbarátkozott – vagy megbékélőben van – Nyugat-Európa.

Nem lehetünk büszkék rá, hogy a munkaerő szabad áramlása az unióban kizárólag nyugati irányú, ám ez sem lesz mindig így. Miniszterelnökünk rövidlátónak minősíti a nyugat-európai vezető politikusokat, de inkább ő az, aki rövidlátó. A magyar emberek változatlanságra törekvő komfortigényét kiszolgálva kelt pánikot. A komfort tespedés, a változás pedig – mint egy új szerelem – új impulzusokat, energiát ad. Ilyen felvillanyozottak és felvillanyozók voltak a migránsokat gyámolító spontán mozgalmak is.

Kormányunk elmulasztotta, hogy Európában az utolsók között higgadtan, körültekintően bevezesse az ország népét abba az új érába, amelynek elkerülhetetlenül a küszöbére értünk.

Hosszú, évtizedes folyamatban kell megtanulnunk kulturáltan elfogadni a másságot. A mai kormányzat erre a nemzeten belül sem képes. Nem tudjuk Európa közepén zárványként magunkra fagyasztani hazánkat-házunkat. A nyitást nem úszhatjuk meg, sem mi, sem szomszédaink.

Szegő Márta

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.