galéria megtekintése

Mégsem baj, ha fáj?

2 komment


N. Kósa Judit

Csak az a baj, hogy a mai Magyarországon természetesen ebből sem következik semmi. Hiába mondja ma már az emberek kétharmada, hogy az egészségügyi ellátás javítása érdekében hajlandó volna akár vizitdíjat is fizetni, a hatalom vállat sem rándít majd a Publicus Intézet felmérésére.

Elengedi a füle mellett, hiszen mi mást tehetne: Orbán elmúlt öt évét, a nyugdíj-megtakarítások ellopásától az eszetlen adópolitikán át egészen a rezsicsökkentésig éppen a demagógia csúcsteljesítménye, az úgynevezett szociális népszavazás alapozta meg. Az a szégyenletesen rövidlátó tett, hogy a háromszáz forintos vizitdíj ellen mozgósított egy (fél) országot, elfeledve, hogy ha győz, majd neki kell másik megoldást keresnie. Azóta sem talált.

Hogy a polgárok jó része már látja, saját bőrén érzi ezt a tehetetlenséget, azt jól mutatja a vizitdíjhoz való hozzáállás megfordulása. Hét évvel ezelőtt, 51 százalékos részvétel mellett 80 százaléknyian utasították el a 300 forintos hozzájárulást; ma 52 százalék határozottan, 11 százalék feltételesen elfogadná ugyanezt. Bizonyára nem függetlenül attól, hogy a kérdésben hangsúlyosan szerepelt: „ha az így befolyó pénzt az állami egészségügy fejlesztésére fordítaná a kormány".

 

Hiszen épp ez a körülmény volt az, amit a népszavaztató Fidesz annak idején minden erejével (és az orvostársadalom hathatós segítségével) igyekezett elmaszatolni: így nemigen derült ki, hogy a vizitdíj nem öncélú sarc volt, nem olyan pénz, amiből kastélyt vett vagy stadiont épített volna az állam, hanem kívülről bevont forrás, amelynek évi mintegy húszmilliárdja közvetlenül az egészségügybe került volna.

A hozzájárulás összege és a betegút újraszabásával elért ugyanilyen nagyságrendű megtakarítás úgy esett ki a rendszerből, hogy azóta sem sikerült pótolni. Ehelyett folytatódott az egészségügy eróziója, sértetlenül virágzik a magánpraxisban megvásárolt, mások rovására kivételes közellátás, és tovább romlik a fizetni nem tudók esélye a gyógyulásra. Nincs megoldás a háziorvosi praxisok fenntartására, az orvoselvándorlás megakadályozására. Nincs más, csak a hőzöngés: hogy majd a következő államtitkár megoldja, és egyébként is, nincs is válság. Nincs, hiszen letagadjuk.

A vizitdíj elméleti elfogadása azonban jelzés arra, hogy az ország egyszer majd visszanyeri a józan eszét, rájön, hogy nem mindig annak van igaza, aki azt ígéri, hogy valamiért nem kell fizetni. Jelzi azt is, hogy hamarosan felnő egy olyan nemzedék, amely majd abból is okul, hogy nyugdíjasként nyomorogni látja a szüleit, akiket azzal áltatott az állam, hogy majd eltartja őket, nincs szükség az öngondoskodásra. A nagy feladvány pedig itt következik: ha a Fideszre rádől az összes hazugsága, lesz-e olyan politikai erő, amely képes túllépni a „több bért" csak demagógiában versenyképes követelésén? Lesz-e valakinek bátorsága végre felelősen politizálni, igazat mondani akkor is, ha fáj? Olyanokat például, hogy a rezsi nőhet, az orvosnál pedig vizitdíjat kell fizetni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.