galéria megtekintése

Megmaradt a félelem

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 22. számában
jelent meg.


Fenes Gábriel
Népszabadság

Nyár elején, a menetrendszerű árvízi fenyegetettség idején szüleimtől és nagyszüleimtől gyakran hallottam: „Nem vagyunk biztonságban. A Duna bármikor kiönthet, és eláraszthatja az egész Csallóközt”. Gyerekként nem értettem, mire ez a nagy felhajtás, izgalom, hiszen amikor a bősi vízerőműnél kerékpároztunk, láttam, hogyan fogja fel az óriási mennyiségű víztömeget az erőmű, milyen magas töltések védik a környező földeket. Később persze megtanultam, mennyire túlzott volt a biztonságérzet.

1965 márciusától rengeteg esőt kapott a komáromi és a dunaszerdahelyi járás. Ennek és az alpesi hótömbök olvadásának köszönhetően a Dunán több árhullám is levonult júniusig. A folyó vízszintje állandóan emelkedett, a Duna már nem tudta befogadni mellékfolyói, a Vág, a Zsitva és Nyitra vizét sem. Június 15-én a Duna vízszintje elérte a 792 centimétert. Ekkor szakadt át a Pat és Zsitva közötti gát, amivel hatalmas víztömeg zúdult a környező településekre, ezért elrendelték az azonnali evakuálást.

Június 17-én a Duna vízszintje már elérte a 801 centimétert, és még aznap átszakadt a Kulcsod és Csicsó közötti gát is, egymilliárd köbméternyi víztömeget zúdítva a Csallóközre. A kiáradt folyó pár nap alatt elöntötte a Dunaszerdahelyi, a Komáromi és az Érsekújvári járást.

 

Nagyszüleim Komáromban éltek, amelyet bár nem öntött el, de teljesen körülzárt a víz. Mindketten sokat meséltek az 1965-ös árról és a védekezésről, amelyből nagyapám közvetlenül kivette részét. Nagyanyám ma is jól emlékszik, hogyan pakoltak fel minden értéket házuk padlására, hogy mentsék, ami menthető, ha Komáromot is elöntené a Duna.

A gátszakadás miatt több mint félszáz településről, körülbelül 53 ezer embert kellett evakuálni. A legsúlyosabb helyzet a Komáromtól nem messze fekvő Gútán alakult ki, ahol a Csicsó felől érkező vízáradat június 25-én átszakította a falut védelmező, 12 kilométer hosszú nyúlgátat. Az egész település víz alá került, az emberek mindenüket hátrahagyva mentették életüket. Több mint kétezer ház összedőlt vagy súlyosan megrongálódott.

A védműveket csak június végére sikerült helyreállítani. Az árt egy körgát építésével és hat, sóderrel megrakott uszály elsüllyesztésével állították meg. Az árvízvédelmi folyamat július 5-én ért véget.

Közben a katasztrófa árnyékában némi jó is történt Csehszlovákiában. Az árvíz levonulásával a szlovákok és csehek félredobták minden előítéletüket, és segítettek a bajba jutott magyarlakta településeken. Az árvíz után megkezdődött a közös csehszlovák–magyar dunai vízlépcső terveinek előkészítése is. A szerződés aláírása az 1968-as prágai tavasz miatt csúszott, az államközi megegyezésre csak néhány évvel később került sor.

A bős–nagymarosi vízlépcsőrendszer eredeti formájában azután nem valósulhatott meg, mivel a rendszerváltás után Magyarország elállt az építéstől, és a két ország a hágai Nemzetközi Bíróság 1997-es kötelezése ellenére sem tudott megegyezni a folytatásról. Északi szomszédunknál a bősi vízi erőmű mellett gátak és duzzasztók is épültek.

Az éppen ötven évvel ezelőtti katasztrófa után a csallóközieknek emelhetnek azonban bármilyen gátat, ha a Dunán árvíz fenyeget, az ott élőknek egyetlen szó jut eszükbe: a félelem.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.