galéria megtekintése

Megint plágium

2 komment


Fekete Gy. Attila

Mindig is sejtettük, sőt biztosak voltunk benne, hogy némely törvényeket nem azok írták, akik egyéni képviselői indítványként a parlamentnek beterjesztették. Bevett fideszes trükk, hogy a számukra valamiért fontos, sürgős vagy kínos törvényeket egy-egy képviselő veszi a nevére, hogy ne kelljen előzetesen társadalmi egyeztetésre bocsátani a szöveget, vagyis bárki másnak a véleményét meghallgatni. Kódex méretű jogszabályokat írtak így az adott témával korábban soha nem foglalkozó képviselők. Vagy a nevük alatt például vállalkozó barátjuk, aki kihasználva a befolyásos fideszes vezetőkhöz fűződő jó viszonyát, törvényt, s vele piacot, hatalmat és vagyont is írt magának.

Persze hogy a törvények zöme részben vagy egészben plágium. Talán csak a legbefolyásosabb, illetve legvagyonosabb képviselők lennének képesek megfinanszírozni egy tisztességes hatástanulmányt, ami nélkül egy normális országban nem fogadnak el törvényt. Nekik azonban eszük ágában sincs ilyesmire költeni. Ott a kormány, csináltassa meg, ha gondolja. Ám sok esetben nem gondolta, hiszen egyéni indítványról van szó. Valahol valakik elkészítették a törvénytervezetet, és odaadták valamelyik képviselőnek, aki pedig kötelességtudóan a nevére vette. Szemrebbenés nélkül állította, hogy ő az előterjesztés készítője, és védte alkotását még akkor is, amikor már az övéi is látták, hogy a munka védhetetlen.

Valójában a törvények zöme természetesen a Fidesz politikai boszorkánykonyháiban vagy a minisztériumokban készül. Így például az alaptörvény hatodik módosítása, illetve „az egyes törvényeknek a terrorveszélyhelyzettel kapcsolatos előterjesztés módosításáról” szóló jogszabály is.

 

Csakhogy most látványosan lebuktak a honatyák. Hiszen heteken keresztül Simicskó István honvédelmi miniszter vezetésével egyeztettek a pártokkal az alaptörvény-módosításról, a honvédség bevethetőségéről terrorveszélyhelyzetben, és azokról az intézkedésekről, amelyeket aztán a tárgyalások előrehaladtával az ellenzék nyomására sorra kivettek a tervezetekből. Kis túlzással a végén már csak a javaslat címe maradt meg az eredeti anyagból. Jó esély van rá, hogy ez már megkapja az ellenzék egy részének szükséges támogatását, hogy tehát meglesz az elfogadásához szükséges kétharmad a törvényhozásban.

Ezt a jogi és politikai értelemben egyaránt kiherélt tervezetet azonban már nem vállalták az alkotói. Kihátrált mögüle a tárca. Simicskó tudja, miért. Azonban az már több mint elgondolkodtató, hogy a korábban a szaktárca előterjesztéseként futott dokumentumot mi jogon nevezik a hatok saját szellemi terméküknek, önálló képviselői indítványuknak. Ők írták? Megvásárolták a jogot, hogy a sajátjuknak nevezzék, vagy szimplán csak plagizáltak?

Vagy egyszerűen csak einstandolták, ahogy oly sok mindent. Végül is nem mindegy, ki írta? Hogy kitől plagizáltak? Mondhatnánk: de. Nekik mindegy. De ilyen alapon akár maradhatott is volna Schmitt Pál az államfő.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.