galéria megtekintése

Meghaltak a királyok, éljen a király!

Az írás a Népszabadság
2014. 06. 20. számában
jelent meg.


Inotai Edit
Népszabadság

Nem tett szívességet a spanyol futballválogatott VI. Fülöp spanyol királynak. Pedig mennyivel könnyebb lett volna a trónralépése, ha egy örömmámorban úszó ország ünnepli!

VI. Fülöp most legalább akkora feladat előtt áll, mint Vicente del Bosque

Mert a foci Spanyolországban (is) államügy: amikor hat, illetve két éve Európa-bajnok, négy éve világbajnok, a foci koronázatlan királya lett a csapatuk, rövid időre feledték a nemzetiségi ellentéteket, katalánok és baszkok is önfeledten ünnepelték a nemzeti tizenegyet, gondosan számon tartva azért, hogy mely kulcsjátékosok származtak az ő szűkebb hazájukból.

 

Rövid időre megfeledkezhettek a spanyolok a gazdasági nehézségekről, a drámai méretű munkanélküliségről, a kényszer kilakoltatásokról vagy a fiatalok elvándorlásáról, mert a foci visszaadta a nemzeti büszkeséget, elhitette velük, hogy Spanyolország továbbra is a világ egyik irigyelt országa.

János Károly, a leköszönő, VI. Fülöp az új király és Eleonóra hercegkisasszony
János Károly, a leköszönő, VI. Fülöp az új király és Eleonóra hercegkisasszony
Eloy Alonso / Reuters

Ám ezt a nagyon is törékeny egységet most újabb csapás érte, hiszen már a futball sem a régi. Az egykor hősként emlegetett Iker Casillas megtörten bocsánatot kér a spanyolok kiesését jelentő vereség után, Xabi Alonso pedig letargiáról, egy korszak végéről beszélt.

Nem is fogalmazhatott volna pontosabban, mindez ugyanis nemcsak a focira, hanem Spanyolország egészére is igaz. A gazdasági válságból iszonyú lassú a kilábalás – idén először azért mutatkoznak biztató jelek is –, a politikai elit hitelvesztése teljes, az állami intézményekbe vetett bizalom a mélyponton. A fiatalok egy része külföldön keresi a jövőjét, a nemzeti kisebbségek kifelé kacsingatnak.

A katalánok nem engednek a november 9-i népszavazásból, a baszkok pedig csak azt várják, hogy mások kikövezzék nekik az utat. Hol van már a tárgyalásos rendszerváltásra, az európai felzárkózásra büszke és félig-meddig már nagyhatalmi szerepre ácsingózó Spanyolország?

VI. Fülöp most legalább akkora feladat előtt áll, mint Vicente del Bosque, már ha ő marad a spanyol válogatott szövetségi kapitánya. Romokból kell építkeznie, azzal az apró nehezítéssel, hogy még a játékosokat sem választhatja ki kedvére.

Alkotmányos uralkodóként együtt kell működnie mindenkivel, a látványosan monarchiaellenes exkommunista baloldaltól kezdve az ország egységét megkérdőjelező katalán és baszk politikusokon át a királyságban csupán a felesleges költségeket és a XIX. századi ásatag arisztokratákat látó fiatal generációig. Olyan játékosokból kellene csapatot kovácsolnia, akik egyelőre hallani sem akarnak egymásról.

Ha sikerül neki, az valóban egy korszak kezdete lehet Spanyolország számára. De ha kudarcot vall, a bukás nagyobb lesz, mint a világbajnok futballcsapat kiesése.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.