galéria megtekintése

Megbűnhődte már?

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 02. számában
jelent meg.


Hargitai Miklós
Népszabadság

Ha nemzetünk vezetőinek újévi üzeneteiből próbáljuk kikövetkeztetni, hogy mit gondol az országot irányító elit azokról az emberekről, akiknek a munkájából él, kedvünk támad egyetérteni a 2002-es Kövér Lászlóval, legalábbis a kötél, a gerenda és a szög vonatkozásában (bár az a rejtély tizenhárom év elteltével is megfejtésre vár, hogy ha van gerenda, akkor vajon minek a szög). Sajnos ezúttal be kellett érnünk a politikai másod-, harmadvonal szentenciáival – csak találgathatunk, hogy azért, mert a valódi vezetők a szózatfabrikálás helyett valamelyik alpesi sí- és adóparadicsomban küzdöttek a boldogabb jövőért, vagy tényleg csak annyi szellemi mannát tudott összedobni az élvonal, amennyit végül megosztottak a nagyérdeművel.

Deutsch Tamás – természetesen a Twitteren – azt tartotta igazán időszerű közlendőnek, hogy „boldog új évet kíván mindenkinek az MTK” (egy rövid mondat mögött egy egész kelet-európai ponyvaregény: az állampárt Brüsszelben nyaraltatott bonvivánjának családja tavaly olcsón megvehette a közpénzmilliárdokkal kitömött, de krónikus nézőhiányban szenvedő klubot, amely két éven belül egy hipermodern stadiont kap az adófizetőktől).

Hende Csaba, aki éppen ötödik éve honvédelmi miniszter, fejlődésben gazdag esztendőt és „biztos katonai életpályát” ígért, nagyvonalúan átlendülve azon a tényen, hogy a fegyveres testületeknél szolgálók kilátásainak bizonytalanná tételéért senki nem tett annyit, mint az Orbán-kabinet.

 

Áder János köztársasági elnök egy múlt századi temetkezési búcsúztató stílusában és outfitjében adta elő a szokásos semmit. Neki egyébként mi is üzennénk: a derű örök forrása számunkra, hogy sosem hagyja ki a hasonlóan tét nélküli megszólalásokat, de még mindig várjuk a magyarázatát arra, hogy miért bliccelte el az áprilisi választások előtt a szavazásra buzdító elnöki szózatot. Áder többek között az orvosok, a tanárok és (újra) a „biztonságunkért szolgálatot teljesítők” nagyobb megbecsüléséért emelt szót, bár ezt az intelmet igazság szerint nem a néphez, hanem a felettes énjéhez kellett volna intéznie. Különösen azok a pedagógusok hallgathatták hálatelt szívvel az államfő szavait, akiknek az új esztendő az életpályamodell sokadik kormányzati meghekkelését és adott esetben még a fizetések jelentős csökkenését is hozza.

Alighanem Orbán Viktor volt a legőszintébb: ő egyszerűen nem mondott semmit – vélhetőleg ugyanúgy nem ért rá, miként a miniszterelnöki Facebook-oldalt gondozó Kaminski Fanni vagy a kormányfő imidzse helyett mostanában a saját arculatának tökéletesre csiszolásán munkálkodó Habony Árpád. A magyar népnek helyettük be kellett érnie Putyin jókívánságaival – 2015-ben jó eséllyel kiderül, hogy ő (nem a Fidesz, hanem a nemzet szempontjából) a védő kar vagy inkább a balsors ebben a történetben.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.