galéria megtekintése

Meddig lehet?

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 22. számában
jelent meg.


Tanács István
Népszabadság

Sem a nemzetközi jog, sem a politikai illendőség nem örök, hanem mindig változik a körülményektől, a hatalmak aktuális érdekeitől függően. A változás először nem is a jogszabályok betűjében, hanem az alkalmazásában, értelmezésében mutatkozik meg. Megnyilvánulhat abban is, ha az igazán meghatározó erők – a közelünkben Európa centrumországai – nem avatkoznak be érdemben, amikor a periférián valakik másként cselekszenek, viselkednek, mint ahogyan az általuk (nyilvánosan még) vallott elvekből következne.

Az Európai Bizottság nem támogatja a határ menti kerítésépítést, de nem is szól bele – mondta néhány napja az unió migrációs biztosának szóvivője. A kérdés most éppen tagállami hatáskörbe tartozik – vagyis ugyan ellentétes mindazokkal az értékekkel, amelyeket a centrumországok politikusai kommunikálni szoktak, ám valószínűleg nagyon is egybevág a jelenlegi érdekeikkel. Lehet fintorogni Orbánon és a sebtében épülő magyar kerítésen, de Európa közepén, bár nem vallhatják be, minden bizonnyal úgy látják, az őket is védi – talán még jobban, mint Magyarországot.

A társadalmak reakciói mindenütt hasonlók. Rövid távon és a szubjektíven felfogott erejéhez képest a nagy többség segíteni akar. Italt adni a szomjazónak, ételt az éhezőnek, elterelni a rémült gyermekek figyelmét. Az esendőség, a kiszolgáltatottság közvetlen látványa nagyon erős érzelmi hatást tud gyakorolni. De ez addig tart, míg többé-kevésbé belátható a folyamat. Számban is, időben is. Aki ma befogad harminc menekültet a fedele alá, holnap vagy két hónap múlva szégyenkezve azt fogja mondani nekik: most már menjetek el.

 

Bizonyos számú menekült hosszú távon is elviselhető, befogadható. De hogy kinek mennyi, az országonként, településenként, akár személyenként és az eltelt időtől is függően változó. Az összes ember, aki ma menedéket keres, és a többi tömérdek, akiből, ha a globális helyzet nem változik, belátható időn belül menekülő lesz, biztosan nem fogadható be. Előbb-utóbb minden társadalom egyre nagyobb többsége azt fogja mondani: elég.

A jelenlegi migrációnak nincsenek jól értelmezhető előképei. Korábban nem keltek útra ekkora tömegek. Hatékony katonai élőerő védelmezte a nemzetállami határokat. Nem volt ennyi „bukott állam” a világban. Több ezer kilométeres utazás ennyi embernek nem volt kivitelezhető sem technikai, sem pénzügyi szempontból. Az embercsempészet még nem volt a fegyverkereskedelemhez mérhető globális iparág. A legnagyobb kihívás azonban az, hogy nem látni, mikor és mitől lenne vége.

Nálunk annyival rosszabb a helyzet, mint másutt, hogy semmit sem lehet érdemben megvitatni, mert mindent átitat a politikai megosztottság. Aki utálja Orbánt és a rendszerét, az kötelezően illendőnek érzi, hogy a globális migrációval kapcsolatban is az ellenkezőjét mondja és gondolja, mint a miniszterelnök.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.