galéria megtekintése

Mecsetkezelés

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 26. számában
jelent meg.


Révész Sándor
Népszabadság

Fölmerült a kérdés, szükség van-e Budapesten szép nagy mecsetre. Ez az a kérdés, amelyre nem kell válaszolni. Se államnak, se állampolgárnak. Senkinek, aki nem mozlim. Aki nem az, annak miért lenne szüksége mecsetre? Aki meg mozlim, annak miért ne lehetne mecsetje, ha módjában áll építtetni egyet vagy többet?

A vallásszabadságnak, vagyis általában a szabadságnak és – ami ugyanaz – az állam felekezeti semlegességének hívei mégsem lehetnek ebben az ügyben érdektelenek. Föl kell lépniük, ha a magyar állam és magyar állampolgárok illetéktelenül gátolják vagy támogatják az ügyet. Mindkét veszély fenyeget.

„Magyarországon nem lehet mecsetet építeni: többször próbálkoztak evvel, egyszer sem sikerült, és általában csúnya vége lett. Hol erőteljes – néha egészen tisztességtelen eszközöktől sem visszariadó – politikai, hatósági nyomásgyakorlás, hol lakossági tiltakozás miatt.” Ezt nyilatkozta a Pázmány Péter Katolikus Tudományegyetem mozlim vallású oktatója, Káldos János a Mandinernek adott interjújában, melyben amúgy igen súlyos szavakkal ítélte el az Iszlám Államot és a Szaúd-Arábia támogatta iszlám fundamentalizmust, mely szerinte katasztrofális hatással van az arab világ modernizációjára.

 

2010-ben a XI. kerületben brutális hecckampánnyal vonatták vissza a helyi fideszesek az oda tervezett mecset építési engedélyét, és végül a szocialisták is csatlakoztak hozzájuk. Úgy gondolták, ezzel szereznek jó pontokat a többségnél. Akár jól gondolták, akár nem, az ilyen gondolatokat csak a szabadság ellenségei követik, hiszen valamilyen többségre hivatkozva minden kisebbség szabadságát el lehet tiporni, és a „minden kisebbségbe” mindenki beletartozik. A Vigyázó blogon és a Facebookon egészen gyalázatos iszlamofób kommentárözönt vonzanak a tervezett mecsettel kapcsolatos információk. Az iszlamofóbia pedig ugyanolyan gyűlöletes, mint az antiszemitizmus vagy a keresztényellenesség.

Másrészt. Az Atv.hu információja szerint a projekt magyar–török kormányközi megállapodás keretében indult. A török nagykövetség tárgyalt a kőbányai polgármesterrel az (eredetileg) kiszemelt területről. Ez is botrány. A magyar állam semmilyen vallási projektbe ne szálljon be, ne legyen bűntárs egyetlen állam államvallási törekvéseiben sem. Ha egy felekezet állami tulajdonú területen akar építkezni, azt ugyanolyan anyagi, építésügyi és egyéb feltételekkel adják vagy ne adják el neki, mint bárki másnak.

Az emberi jogokat és a világnézeti szabadságot tiszteletben tartó államok másmilyen államokkal élnek egy világban. Ha a másmilyenekre való tekintettel nem tartanák tiszteletben az emberi jogokat és a vallásszabadságot, elpusztítanák azt, ami jó bennük, és maguk is a másmilyenek közé süllyednének le. De persze hülyéknek sem kell lenniük, tudniuk kell, hogy vannak az Istennek olyan házai, melyek különböző államok és politikai szervezetek házai is egyben, ezért állambiztonsági szerveinknek figyelniük kell rájuk. Elvileg ezért fizetjük őket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.