galéria megtekintése

Matolcsy két keze

9 komment


Marnitz István

Sehogy se fogja át a tudatom, mégis minek kéne kiderülnie Matolcsy Györgyről ahhoz, hogy Orbán Viktor is felszisszenjen: ez most tényleg durva. Attól tartok, ilyen eset nem fordulhat elő. Matolcsy György a jövőben is bármit megtehet. Szabad keze van. Megnyugtató lehet ez neki. Elvégre azért eddig csak megpróbálta valamiféle hártyavékony réteggel elfedni a rokonok és udvaroncok zsebének kitömését.

A Fideszen nem múlott: ők egy tollvonással átnevezték volna a jegybank vagyonát közpénzről költőpénzre. De kellettek ezek az alapítványok: mindenféle Hókusz Pókusz Matolcsykusz, meg a legnemesb célok, hájóhogymá', maj' nem. Meg kuratóriumok. Meg szavazások. Sőt még jegyzőkönyvek is. Elvégre kiadták. Igaz, szinte mindent kitakartak belőlük. Kíváncsi lennék, ezért melyik Matolcsy-rokon számlázott, mondjuk „kiterjedt magyar nyelvi kohézióanalízis” jogcímen. Igaz, a nagy sietségben néhány papírra a benne hivatkozott határozatnál korábbi dátum került. Belefér. Talán tényleg toltak néhány százezret pár szerencsés egyetemistának, de onnantól indulhatott a buli: százmilliók, tesó, bátyó, Tomi, Gyöngyi, ki mit kér, vegye-vigye.

Orbán Viktornak szeme se rebben. Mert Matolcsy György – szerinte – jót tett velünk. Levitte az alapkamatot. Embertelen meló lehetett amúgy időnként kivonni 0,1-0,2-t a honlapjukon szereplő számból. Fogadok, a jegybank szemetét már nem ő viszi le. A többi jótéteményéről nem is beszélve. Amint például az a hőstetteit dicsőítő, sok tízmilliónkkal megtámogatott könyvből kiderül, Soros Györgyöt megszégyenítő módon spekulál – a mi pénzünkből – a forint gyengülésére. Ebből csinál „nyereséget”. Ez Orbán Viktor szemében erény.

 

De engedjük meg: Matolcsy György is hozzájárult a feltápászkodó magyar gazdasághoz. Akkor Orbán Viktor szerint ez már feljogosítja a lopásra? Bocsánat: arra, hogy a vér szerint vagy másképp hozzá tartozóknak tolja a rábízott közpénzt? A másét? Orbán Viktor szerint mindenki, aki kivívja a személyes elismerését és tud papírozni, már viheti is a lét? Feltéve, de meg nem engedve, mi lenne, ha Matolcsy György nemzetjobbító képessége akkor érne a csúcsra, ha mindennap egy limuzin hátsó ülésén fogyaszthatna tudatmódosító szereket hölgyek testéről? Miként számolnák ezt el? „Széles spektrumú empirikus alapkutatás a nemzeti identitáskultúra válfajainak vizsgálatára”? Csakis a magyarság felemelkedéséért! Tényleg, Habony Árpád valamelyik strómanja nem nyert véletlenül pár milliót a jegybank egyik szervuszvízibusz-alapítványától a Földközi-tenger menti ifjúsági kultúra mélyreható tanulmányozására?

Tudom, világos, mindez nem kivétel, hanem az Orbán-rendszer lényege. De mégis: mi az, amitől Orbán Viktor – ne adj' isten Polt Péter főügyész – is összeráncolná már a homlokát? Talán ha egyszer véletlenül nem valamely udvaronchoz kerülne a milliárdokból.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.