galéria megtekintése

Második nyomozás, második esély

1 komment


Dési András

Jó muzulmánná akart válni. A börtönben szakállt növesztett és horgolt fejfedőt is hord. Adnan Syed az elmúlt másfél évtizedben külsőleg sokat változott. Már nem az a kölyökképű fiatalember, akit egykori gimnáziumi barátnője, Hae Min Lee meggyilkolása miatt ítéltek az ezredfordulón életfogytiglani plusz harmincévi szabadságvesztésre.

Lee holttestére 1999 januárjában egy baltimore-i parkban bukkantak rá. A lányt megfojtották. Az ügyészség Syedet tette meg fő gyanúsítottnak, aki az elejétől tagadta a gyilkosságot. A sajtó gyorsan egy modern Rómeó és Júlia drámát látott a két – bevándorló miliőből származó – fiatal viszonyában, akik dél-koreai, illetve pakisztáni családjaik konzervatív felfogásával szemben lázadva szerették egymást. A mítoszgyártást azt sem zavarta, hogy Hae és Adnan jóval a lány halála előtt szakított.

Baltimore-on kívül az ügy kevés hullámot kavart. Egészen addig, amíg a Syed család közeli barátja, Rabia Chaudry meg nem kereste Sarah Koenig rádióriportert, a This American Life műsor házigazdáját. Chaudry kérésére Koenig ismét elővette az aktákat. Olyan mélyen merült el a Lee-gyilkosságban, hogy egy második nyomozást indított el. Barátokkal, ismerősökkel, igazságügyi szakértőkkel, rendőrökkel beszélt, többször meginterjúvolta a börtönben ülő, folyamatosan az ártatlanságát hangoztató Syedet. A beszélgetésekből az interneten hallgatható rádióműsor-sorozat lett Serial címmel. A 2014-ben indult, két szezont megélt podcast óriási sikernek bizonyult, világszerte közel 100 millióan töltötték le. A helyi bűnügyből globális krimi lett, amely heti adagokban repítette a hallgatókat egy igazi nyomozás részleteibe, s kiegyensúlyozott hangvételben vonta kétségbe, hogy az esküdtszék valóban az igazi tettest ítélte el.

 

Az amerikai igazságszolgáltatás hiányosságait leleplező podcastnek jogi következményei lettek. Syed legutolsó perújrafelvételi kérelmének a minap egy baltimore-i bíró helyt adott. Döntésében a többi között arra hivatkozott, hogy – mint arra a Serial következetesen rámutatott – másfél évtizeddel ezelőtt az ügyészség és a védelem szarvashibák sorozatát követte el. A fiatal férfi kap egy második esélyt. Hogy ebben a Serial kulcsszerepet játszott, azt Syed ügyvédei sem vonják kétségbe.

Az amerikai igazságszolgáltatás médiaeseménnyé változtatása O. J. Simpsonnal kezdődött. Az egykori amerikaifutball-sztárból lett filmszínészt 1994-ben felesége és annak szeretője meggyilkolásának vádjával állították bíróság elé. A büntetőperből a kameráknak köszönhetően élő szórakoztató műsor lett. Simpson ügyvédei ügyesen keresztülvitték taktikájukat, miszerint egy ártatlan afroamerikai férfit igaz­ságtalanul hurcol meg a fehér igazságszolgáltatás. Simpsont felmentették.

Míg korábban, így a Simpson-perben is a média a közvetítéssel manipulált, a podcastkorszakban aktív szereplővé lépett elő. A rádió mellett a tévé is felfedezte magának ezt a zsánert, a Netflix Making a Murderer címmel tízrészes sorozatot forgatott. Itt is bebizonyosodott az igazságszolgáltatás hajmeresztő slampossága.

Sarah Koenig minden elismerést megérdemel. A Syed-ügy azonban csak egy csepp a tengerben. S nem minden – jelentős médianyomás közepette született – ítélet igazságos. O. J. Simpson sokat mesélhetne erről. Akkor viszont lehet, hogy rácsok mögé kerülne.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.