galéria megtekintése

Máskor tanú

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 03. számában
jelent meg.


Lencsés Károly
Népszabadság

Törvényesnek, megalapozottnak, időszerűnek és eredményesnek minősítette a Quaestor-ügyben folyó eljárást Ibolya Tibor fővárosi főügyész. Keveseket győzött meg. Elsősorban azt vetik az ügyészség szemére, hogy az ebül szerzett javak zárolása érdekében több mint két hétig nem tett semmit. Pedig az sem kizárt, hogy Ibolyának igaza van. Legalábbis abban, hogy Tarsoly Csaba kihallgatása – és a súlyos kényszerintézkedések – előtt meg kellett alapozniuk a gyanút. S miután Tarsolyt potenciális elkövetőnek tartották, nem illett tanúként idézni. Ha ezt megteszik, az a legfőbb ügyész szerint „minden emberi jognak ellentmond”.

Kár, hogy máskor megteszik. Ügyvédek sora állítja, hogy napi gyakorlatként. Akkor is, ha a főügyész határozottan kijelentette, hogy „Magyar Gyuri bácsi”, amikor ezt mondja, orbitális butaságot beszél. A tanú ugyanis nem tagadhatja meg a vallomást, ráadásul igazmondásra kötelezett. A gyanúsított igen. Csakhogy, aki tanúként beszél, később könnyen belekeverhető valamibe. A hatóságok máskor kevéssé finnyásak.

Talán arra gondolhatnak, hogy a jó cél érdekében minden eszköz megengedett. A vádat azonban törvényes eljárásban kellene bizonyítani, ez egy jogállamban alapvető követelmény. Ez viszont már igencsak túlmutat a konkrét ügyön, mert jogállamban mindaz elfogadhatatlan, ami nálunk mostanában a büntető igazságszolgáltatás területén történt: a Fidesz a bíróság és az ügyészség élére sietve megbízható kádereket állított, s az egész rendszert a politikai csatározások eszközévé silányította.

 

Így jószerével csak szándék kérdése, hogy kit mikor és miért visznek el. Pedig jobb helyen fejek hullanának, ha egy politikust pórázon vezetgetnének a kamerák kereszttüzében, majd pár év múlva a bíróság előtt kiderülne, hogy az illető nem csinált semmit. De egy jogállamban az sem marad következmények nélkül, ha az ügyészség választási kampány idején tett bombasztikus bejelentésének hatására egy polgármesterjelölt elbukik, utóbb viszont minden vád alól mentesül. Nálunk ez „törvényes és megalapozott”.

A Quaestor-ügyre visszatérve: nem kizárt, hogy ezúttal Tarsoly jó kapcsolatai okán őrölt lassabban az ügyészségi gépezet. De nem kevésbé fontos kérdés, hogy mit csinált a pénzügyi felügyelet – tehát az MNB maga –, amikor jó ideig észre sem vették, hogy brókercégek szisztematikusan átverik a befektetőket. Önvizsgálat helyett természetesen igyekeznek az ellenzék nyakába varrni az egészet. Az meg végképp felháborító, hogy a kormányzati pénzeket –vélhetően bennfentes információk birtokában – kimentik egy csőd előtt álló cégből, nem törődve a mostanában sokat emlegetett keményen dolgozó emberekkel, kisbefektetéseikkel.

Így talán igaza van „Magyar Gyuri bácsinak”, aki hazai és nemzetközi szaktekintélyekből álló független bizottsággal elemeztetné a brókerbotrány hátterét. Ha már a magyar hatóságoknak akkor sem lehet hinni, ha esetleg igazat mondanak, mert a „törvényes és megalapozott” nálunk esetről esetre mást jelenthet.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.