galéria megtekintése

Más a hőérzetünk

2 komment


Rab László

Imponáló adatokkal állt elő a Központi Statisztikai Hivatal: öt százalékkal nőttek 2014-ben a reáljövedelmek, csökkent a szegénység, a fogyasztás elérte a 2008-as válság előtti szintet. Felvillantak a fények az alagút végén, csupa derűs mutató villog, mondhatnánk őszinte csodálkozással, megfejelve azzal, hogy a csudálatos rezsicsökkentés 1,6 százalékkal csökkentette a háztartások kiadásait. Vajúdtak a hegyek, mondhatnánk, de hozzátesszük: az 1,6 százalék azért valami. A fogyasztás növekedésének mutatóiban ráadásul nincs okunk kételkedni.

Hogy mégis fejcsóválva nézegetjük a közzétett számokat, annak az az oka, hogy más a hőérzetünk. Mert hivatalosan csökkent ugyan a szegénység mértéke, de a teljes lakosság 28,2 százaléka (2 millió 738 ezer ember) így is jövedelmi szegénységben vagy a társadalmi kirekesztődés kockázatával él. A szegénységgel hivatás­szerűen foglalkozó műhelyek hárommillió fölé teszik ezt a számot.

Továbbmenve lefelé: közel kétmillió ember (minden ötödik magyar!) súlyos anyagi nélkülözésben él, és ebben benne van a javaktól való megfosztottság ugyanúgy, mint a hiteltörlesztéssel vagy lakással kapcsolatos hátralék ügye is. Igen sokan (55,1 százalék) nem tudják üdülni vinni a családjukat, a váratlan kiadások (autójavítás, háztartási gépek hibája) pedig romba döntik a házi költségvetést. A gazdasági csodaként ajnározott rezsicsökkentés, a devizaalapú lakáshitelek „kivezetése" és a SZÉP-kártyák széles körű használata mérsékelte ugyan a nélkülözésben élők számát és arányát, de azért a kétmilliós sokaságból ötszázezren most sem tudnak heti legalább két alkalommal húst tenni otthon az asztalra.

 

És ha elhagyjuk a számokat, például amikor riportra indulunk a Józsefváros Magdolna negyedébe, már azt találjuk, hogy túl sok ember számára állandó veszély a kilakoltatás. Este nyolc körül azt lehet látni, hogy takarékosan sötét lakásokban kuksol a városi lakosság, és úgy tud a fűtéssel a legjobban spórolni, ha már a kora esti órákban plédekbe burkolózva álomra hajtja a fejét. A lakhatási problémákkal küzdő emberekkel való találkozásaink azt az érzetet erősítik bennünk, hogy szélesen hömpölyög nálunk a nélkülözés.

A statisztikai adatok javulása mögött aztán ott áll az is, hogy az alsó középosztály leszokott a meghibásodott gépek gyors cseréjéről, az autókon egyre több a horpadás, nincs pénz új mosógépre, ha a régi bemondja az unalmast. A kapitalizmusba való beszabadulásunk idején hozzászoktunk, hogy hitelből vásároljunk, ennek most vége van, nincs lakás- és kazánfelújítás, mert megóvatosodtunk. Nem futunk hitelért a bankba, mert tudjuk, milyen sokan belesüllyedtek az adóslétbe, s látjuk, ahogy megfojtja őket a tartozás.

Mire jó mégis a statisztikai mutató? Arra mindenképpen, hogy a hatalom bunkóként használja a kételkedő ellenfelekkel szemben. Viszont betáplálja őket a propagandacsatornákba, hogy mondják csak az örömhíreket szünetmentesen. Addig se kell a valóság sebzett arcát nézni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.