galéria megtekintése

Marx, az utópista?

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 14. számában
jelent meg.

Fal a szabadság útjában című írásában (szeptember 9.) Tóth András több meglepő állítást fejt ki a XIX. század egyik legnagyobb közgazdászát, Marx Károlyt illetően, látszólag Tamás Gáspár Miklóst bírálva.

Nos, Marx munkásságának jelentőségét a mainstreamhoz tartozó polgári filozófusok, közgazdászok sem vonták kétségbe, utópistának sem hallottam még nevezni. Statisztikai elemzései annak idején úttörőek voltak, utópisták nem szoktak több tucat kötetben egyáltalán nem olvasmányos elemzéseket közreadni. A marginális- (közismertebben: határhaszon-) elmélet nem cáfolja, inkább kiegészíti a marxi értéktöbblet-elméletet. A határhaszon-elmélet a mikroökonómia területén alkalmazza a makrogazdaságtanban alkotó Marx nézeteit, még ha a maguk idejében szakmai vitában álltak is.

Tóth András alap nélkül igyekszik Marx nyakába varrni a létező szocializmus gyakorlatát. Van igazság abban, hogy az érték szubjektív kategória. De hogy ki mennyi lehetőséghez jut a számára kedves értékek megszerzésében, azt a piacgazdaságban nem a kínálat, hanem a kereslet egyéni korlátossága, az elosztási viszonyok döntik el. Hiába értékelem sokra a jachtot, ha csak ladikra futja. A szabadpiacot nem befolyásolja a közjó, ezt látjuk, amikor a profit hajszolása közben a környezet alapvető értékei sérülnek. A társadalom magasabb értékeinek védelme – az eljövendő nemzedékek életminőségének megőrzése a piac fogyasztói oldalának védelmével és még sok más, szintúgy közjónak tekintendő értékkel együtt – mindannyiunk magasabb érdeke. Ezek érvényesítése közfeladat, melyet a felvilágosult államtól várunk el adóink ellenében.

 

A cikk szerint „..a feladat az állam szabályozó hatalmának lebontása, amely falként áll a szabadság előtt…”. Ez így, mindennemű korlátozó jelző nélkül engem már-már az anarchista mozgalmak követeléseire emlékeztet. Komolyan tetszett ezt gondolni? Nem vagyok antikapitalista. 1979 és 1990 között rendszerkritikai állásfoglalásaimért komoly hátrányokat kellett elszenvednem, de igenis elvárom az államtól, hogy a közjó, az esélyegyenlőség és a fogyasztók érdekében tartsa fenn és okszerűen működtesse a „szabályozó-irányító hatalmat”.

Dr. Kovács Tibor
mérnök-közgazdász, igazságügyi szakértő

*

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.