galéria megtekintése

Maradjon így!

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 31. számában
jelent meg.


Czene Gábor
Népszabadság

Ha csúszunk a számla befizetésével, akkor késedelmi kamatot kell fizetnünk. Ha valaki tiltakozó feliratot ír ki egy vacak építési ponyvára, akkor bűncselekményt követ el, és rendőri eljárás indul ellene.

Ha viszont a kormány túllépi azt a határidőt, amelyet saját maga szabott saját rendeletében, akkor – nem történik semmi. A kormány eredetileg a német megszállás évfordulóján, március 19-én akarta felavatni az elhíresült Szabadság téri sasos-arkangyalos emlékművet, amely Párkányi Raab Péter szobrász koncepciója szerint a szelíd, ártatlan Magyarországra lecsapó gonosz hatalmat szimbolizálja.

Az elképzelés fideszes berkekben sem aratott osztatlan sikert, ráadásul a parlamenti választás is közeledett. A kormány úgy döntött, hogy a szoboravatás időpontját május 31-re halasztja. A határidő ma jár le.

 

A megszállási emlékmű még nincs kész. Pásztor Tibor MSZP-s önkormányzati képviselő szerint június közepéig meghosszabbították az építkezésre kiadott területfoglalási engedélyt. Akár heteket is késhet az avatás. Ami persze egyáltalán nem baj: amíg a sassal kombinált arkangyalt nem telepítik ki a Szabadság térre, addig él a remény, hogy Orbán Viktor mégis hajlik valamilyen kompromisszumra. Jó lenne, ha így lenne.

Jó lenne, ha a kormány megpróbálná elkerülni az eddiginél is durvább emlékezetpolitikai botrányt. Sok illúziónk nincs, de mintha változást érzékelnénk a kormányzati széljárásban.

Gyaníthatón nem független a nagypolitikai mozgásoktól, hogy a gyömrői önkormányzat felülbírálta két évvel ezelőtti határozatát: a Pest megyei városban már nem viseli közterület Horthy Miklós nevét.

L. Simon László, a Fidesz kultúrpolitikusa pedig közölte: az 1944-es német megszállást követően játszott szerepe miatt Horthy Miklósnak nem lehet szobra Magyarországon. Még akkor sem, ha a kormányzónak voltak érdemei a deportálások leállításában.

A magyar holokauszt hetvenedik évfordulójára meghirdetett emlékév célja „elsősorban a múltunkkal való szembenézés, megértés és a megbékélés”. Az idézet Orbán Viktor januárban kiadott közleményéből való.

Később, a Mazsihisz vezetőinek írt levelében a miniszterelnök együttérzésről, jó szándékról és párbeszédről értekezett. Tavasszal mozgalom alakult Eleven Emlékmű néven. A szervezők azt kérték minden magyartól, vigyen magával a Szabadság térre egy-egy emlékkövet, mécsest, családi fotót, személyes tárgyat.

A több mint ötven napja tartó tiltakozó demonstrációk mellett a Szabadság téren nap mint nap beszélgetéseket is tartanak. Ha a kormányban tényleg motoszkál az együttérzés, és valóban az volt a szándék, hogy méltó emlékhely jöjjön létre, akkor örömmel jelentjük: a terv megvalósult.

Az oszlopok a helyükön állnak, szoborra semmi szükség. Sem sasos-arkangyalosra, sem másmilyenre. Nem tudunk jobbat kitalálni: maradjon így, ahogy van. Már csak a kordont kell elbontani.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.