galéria megtekintése

Malomkő

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 19. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Unortodox sajtótájékoztatót tartott csütörtökön Orbán Viktor és Matolcsy György. Kormányfő és jegybankelnök ortodox módon akkor áll ki együtt a sajtó elé, ha a befektetőket kell nyugtatni, mert zuhan a tőzsde és szakad a forint. Ilyen közös fellépésre 2012 januárja óta nem is került sor, akkor a jegybankelnököt még Simor Andrásnak hívták.

Ehhez képest most, hogy az Oroszország nevű pénzügyi cunami fenyeget, a dollárért tizenkét éve nem kellett ennyi forintot adni, mint most, a kormányfő és jobbkeze olajjal oltja a tüzet. A 2008-as válság óta hasonló helyzetben minden kormány azt hangsúlyozta, hogy a hazai bankok kellően tőkeerősek. Tegnap viszont az derült ki, hogy a magyar pénzintézeti szektort meg kell erősíteni.

Megtudhattuk továbbá, hogy a jegybank pénzügyi védőhálót feszített ki az egyik legnagyobb magyarországi bank, a már állami MKB alá, és teljes körű garanciát ad a pénzintézet betéteire és hiteleire. Ebbe a tematikába sikerült még beilleszteni a nemrég csődbe ment Széchenyi Bank ügyét és azt, hogy az orosz válság az exporton keresztül súlyosan érinti a magyar gazdaságot, valamint, hogy a jegybanknak nincs árfolyamcélja.

 

Hogy a befektetők nem pont erre számítottak, mutatja: a tájékoztató előtt erősödésnek indult forint utána azonnal gyengült. Azt pedig csak remélni lehet, hogy a következő napokban nem lesz szükség arra a mentőövre, ami helyett Orbán és Matolcsy most egy malomkövet dobott közéjük.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.