galéria megtekintése

Majomkutatás

2 komment


F. Szabó Emese

Első hónap. A majmok idegesek, az ivóvíz megvonására a kölyöktelenek rosszul reagáltak, agresszív viselkedést mutattak, a nekik adott enni való banánhéjakat a ketrec rácsához csapkodták. A kölykökkel rendelkező majmok nem adtak hasonló reakciót, esetükben a vizet csak a felére csökkentettük.

Második hónap. A majmok szaporodási szokását vizsgálva elválasztottuk egymástól az egy és két kölyköt nevelőket a három kölyköt nevelőktől. Utóbbiak öt százalékkal nagyobb ketrecet és több élelmet kapnak. A vizsgálat tárgya: az egy és két kölyökkel rendelkező majmok felismerik-e az előnyt, ami további kölykök előállításával jár.

Harmadik hónap. A kölyök nélküli majmok közül kettő elpusztult kiszáradás miatt. Megjegyzendő: nem bír motivációs erővel az ivóvíz megvonása, mert a halál gyorsabban következik be, mint a felismerés, hogy szaporodni kell a vízért. Az egy és két kölyökkel rendelkező majmok idegesek. A számukra étkezési célra adott mogyoró héját a három kölyökkel rendelkező majmok ketrecébe dobálják.

 

Negyedik hónap. Megemeljük a három és több kölyökkel rendelkező majmok ételadagját és életterét. A két kölyökkel rendelkező majmok súlya drasztikusan csökken, ezért a részükre kiporciózott ételadagokat megnöveljük, az adag növelését fokozatosan 120 százalékra emeljük. Célja nem a motiváció javítása, csak az életben tartás.

Ötödik hónap. Nem mutatkozik nagyobb szaporulat az élettér megemelésével. A majmok számára nem definiálható a nagyobb élettér. A kölyök nélküli majmok agresszivitása hirtelen megemelkedett, a gondozók arról számoltak be, hogy esetenként nekik is támadtak, mikor a ketrecet tisztították. Fontolóra kell venni a ketrec felszámolását.

Hatodik hónap. A három kölyköt nevelő majmok életterét tovább emeljük, ételadagjukat a tízszeresére növeljük. Ehhez további termeket kell megnyitni a laborban, amely termeket évekkel ezelőtt lezártunk a magas fűtésszámla miatt. A kísérlet sikere azonban elsődleges. Az egy és két kölyköt nevelő majmok számára egy-egy fürt banánt lógatunk a ketrecen kívülre. Mellékkísérletként tanulmányozzuk, megnő-e az ebben a ketrecben élő majmok karhosszúsága, hányadik generáció éri majd el a banánt.

Hetedik hónap. A három kölyköt nevelő majmok száma kismértékben nőtt. Az egy és két kölyköt nevelő majmok közül több megszökött, nincs időnk utánuk menni, nélkülük folyik tovább a kísérlet. Egyes példányok a kölyök nélküli majmokhoz hasonló agresszív mintákat mutatnak, ennek oka egyelőre nem ismert.

Nyolcadik hónap. A három kölyköt nevelő majmok példányszáma valójában nem nő, statisztikai hiba csúszott a számolásba, viszont életterük egyre nagyobb. A villanyszámlásnak nem nyitottuk ki az ajtót, mert a kísérletek még nem értek véget. A kölyöktelen majmoktól financiális megfontolások miatt meg kell vonni a banánt.

Kilencedik hónap. A laborból ismét jelentős számú majom szökött meg. A három kölyköt nevelő majmok tábora két részre szakadt. Az egyik továbbra is lakja új életterét, a másik azonban visszaszorult a kiszökött példányok helyére.

Tizedik hónap. A kölyöktelen majmok megdöglöttek, banán nélkül eddig bírták. Az összes többi majom őrjöngve keresi a ketrecek kijáratát, mert megzavarodtak a sötétségtől. A villanyórát leszerelték, mert a labor nem tudta fizetni a számlát. Az utolsó banánt a kutatásvezető a kapuban megette. Kísérlet vége.

Megjegyzés. A kísérletet célszerű volna megismételni, mert a számos előre nem kalkulált változó jelentős mértékben befolyásolta annak kimenetelét. Nincs valakinek felesleges tízmillió majma?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.