galéria megtekintése

Majdnem derelye

Pótolnánk.

Nagymamát, aki idén egy csendes augusztusi napon döntött úgy, jobb lesz neki most már máshol, elég az itt-ott fájásból, szívgyengeségből, lépcsőn szuszogásból. Odament, ahol újra belesimulhat végre tenyere a mellőle negyedszázada hiányzó férfitenyérbe, s pörölhet megint az anyósával, mennyire kell megsózni a sóskamártást, s miért szakadozik lyukasra a rétestészta, noha mindent úgy csinálnak, mint azt megelőzően százszor, ezerszer.

Aki nyújtott már valaha rétest, jól tudja: ilyenkor minden sóhaj és érintés számít, ha bal lábbal kel fel az asszonynép, jobb, ha bele se kezd ilyen műveletbe. S ha épp boldog, akkor is vigyáznia kell, ne öntse el nagyon az érzés, miközben belülről kifelé simítja a lágyan rugalmas, pergamenre vékonyodott tésztát, mert akkor túlcsordul érzelemmel az is. Talán valamiféle buddhista közteslét a megfelelő lelkiállapot a nekikészüléshez, amikor szív és agy semleges ütemben mozog együtt, a kakukkos óra is csak a monoton perceket veri, rikácsolni elfelejt, a jó öreg Saratov hűtő pedig a traktorfokozatot csendesebb alapjáratra váltja át.

 

Mennyei együttállások kellenek egy jó házi réteshez.

Feladatunk látszólag egyszerűbb. Pótolni krumplis-túrós derelyét kellene. Palócok eledele ez, legtöbb családban üknagymama óta öröklődik a recept. Minden generáció minden nőtagja pontosan tudja, milyen krumplit válasszon hozzá a piacon, hol vegye meg a nem morzsálódós, rögös túrót hozzá, s melyik az a tejes família, amelyik teheneit virágos réten legelteti, így a kakukkfű meg a turbolya illata is kiérződik a savanykás tejfölből. Amiből természetesen nem varázsolják ki a tejszínt, hanem benne hagyják, mert úgy az igazi.

Sokszor ettük közös nagy zománcozott tepsiből, az alján megkapatott, lepirított derelyét, asztalt körbeülve, jókat anekdotázgatva szomszédokról, rokonokról, kacagva régi mondatokon, emlékezetben tartva másképp már homályba tűnő, elsodródott szeretteket. Ettük, de a pontos receptet elkérni már elfelejtettük. Talán a túlzott magabiztosság ennek az oka, hisz ennél bonyolultabb ételekbe sem törik bele a bicskánk. Talán attól féltünk, a kéréssel azt üzenjük, most már mi jövünk, itt az ideje nekünk is átadni a titkot. Vagy épp arra: mulandó az idő, a mai kacagás törékeny, holnapra sírás válthatja fel.

Az első tepsi krumplis túrós derelye kemény lett. A második száraz. A harmadikra egy kicsit rápihentünk, néprajzi lexikonokat bújtunk, tematikus szakácskönyveket böngésztünk, távolabbi rokonoknál faggatóztunk, vajon ők hogyan emlékeznek az apróbb részletekre.

A negyedik már majdnem sikerült. Megpirultak a lágy tésztadarabok, buján bújtak meg a túróhalmok mögött a recés vágóval cikcakkosra vágott falatok, belsejükből szépen tárult fel a tört főtt krumpli. Körbeültük az asztalt, s tettük, mintha ugyanúgy lenne megint.

A gyerek szólalt meg először. Azt mondta, el kéne hozni a nagymama tepsijét, hátha már csak az a kicsi rész hibádzik a teljességhez. Hátha csak abban pirul le pont úgy, pont olyanra. De látszott a szemén, tudja, hogy pont olyan már sose lesz.

Most már maradnak nekünk a „majdnem” derelyék.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.