galéria megtekintése

Magyarország bizonyított

12 komment


Lencsés Károly

Képes valaki a kormányoldalon menekültügyben józanul gondolkodni? Aligha, hiszen a külügyekért is felelős miniszter hétfőn a parlamentben azt találta mondani, hogy Magyarország bizonyította: meg lehet állítani a modern kori népvándorlást. Így már csupán egyetlen veszély fenyeget minket, a kötelező bevándorló-befogadási kvóta, amitől szintén meg kell védeni az országot.

De miért is beszélt a tárcavezető erről, ha a népvándorlást úgyis megállítottuk? Amennyiben ugyanis a vándorlás tényleg meg van állítva, semmi gond. Ha meg nincs megállítva, mire a nagy magabiztosság? Szijjártó Péter gyorsan tisztázta is, hogy pontosan mire gondolt: mára megszűnt az illegális bevándorlók beáramlása a déli határokon, tehát „megvédtük ettől a veszélytől Magyarországot".

Így már érthetőbb a dolog. A népvándorlás megállítása a miniszter számára mindössze annyit jelent, hogy a migrációs hullámtól meg kell védeni a magyar embereket. Szóval vonszoljuk át a döglött lovat az utca egyik oldaláról a másikra, és akkor minden rendben. Szijjártó szerint tényleg ez a jó megoldás.

 

A politikus korábban még más álláspontot képviselt. Például olyasmit nyilatkozott, hogy a kormány „erejének megfeszítésével védi a schengeni határt, regisztrálja és ellátja a bevándorlókat". Sértetten beszélt ugyanakkor arról, hogy „az EU-ban továbbra is azokat az országokat támadják, amelyek betartják az uniós szabályokat, nevesítik a kihívásokat, és valódi válaszokat akarnak adni a népvándorlásra".

Na mi aztán valódi választ adtunk a kihívásokra. Olyannyira valódi választ, hogy a magyar-szerb, majd a magyar-horvát határ lezárásáig idén csaknem négyszázezer hozzánk érkező migránst zúdítottunk Nyugat-Európára. Azzal pedig, hogy „megállítottuk a modern kori népvándorlást", legfeljebb annyit sikerül elérnünk, hogy ezzel a menekültáradattal mostantól nem nekünk, hanem a szintén uniós tag Horvátországnak és Szlovéniának – s persze továbbra is Ausztriának, Németországnak, valamint a többi nyugat-európai államnak – kell megbirkóznia.

Szóval mit is oldottunk meg? Semmit, azon kívül, hogy a magyar kormány tagjai mossák a kezüket. A horvát-szlovén határon meg a hideg őszi esőben áznak a menekültek. S ha ez nem lenne elég, könnygázt is kaptak a nyakukba, amikor végső elkeseredésükben megpróbáltak kitörni a senki földjéről.

De mi megállítottuk a modern kori népvándorlást, a többi pedig legyen más államok gondja – üzeni a Fidesz. Ez meglehetősen sajátos álláspont, hiszen amikor Magyarország 2004-ben belépett az EU-ba, egy érdek- és értékközösség tagjává vált, amiből eddig sok ezer milliárdot profitáltunk. Sarkosabban fogalmazva: azóta szinte minden fejlesztésre költött forintot az EU nettó befizetői – többek között Németország adózó polgárai – álltak.

A pénz jól jött, a kvótából – másként fogalmazva a közös teherviselésből – viszont nem kérünk. A szolidaritás tehát nem a mi asztalunk. Csak ne lennének olyan feledékenyek a Fidesz háza táján, hiszen ha Európa más államai nem vállalják magukra annak a csaknem négyszázezer menekülőnek az ellátását, aki eddig megfordult nálunk, annak igencsak súlyos következményei lettek volna.

Ide azonban ne küldjenek pár ezret se közülük – háborog a külügyér. Ha még sokáig folytatjuk, a dublini rendelet alapján akár 180 ezer embert toloncolhatnak vissza Magyarországra.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.