galéria megtekintése

Magyaróra

3 komment

A szerk.

Megint a szokásos történet.

A rendszerváltás utáni években megpróbálkoztunk az önigazgatás szabadságával, és létrehoztuk a Nemzeti Kulturális Alapot, hogy ott a szakmai közösségük által delegált kultúrmunkások oszthassák az állami kulturális támogatásokat: ők tudják a legjobban, ki, mire érdemes közülük. De azért legyen miniszteri keret is, legyenek minisztériumi delegáltak is, és legyen mindig egy kicsivel több ügyeskedés, protekció, baráti osztogatás is. Jusson a barátoknak, ne feledkezzünk meg például a giccsszobrász alkotásairól sem. Így megy ez, ilyen a politika – nyugtáztuk megadó bólintásokkal, és próbálta mindenki „kibulizni”, amit tudott, valóban fontos célokra, amelyekből amúgy nem lett volna semmi.

És akkor látta a hatalom, hogy ez remekül működik, úgyhogy most csúcssebességbe kapcsol: érkezik Fekete György és
a Magyar Művészeti Akadémia, az önigazgatásnak végleg vége. Ezentúl minden jel szerint Feketéék mondhatják meg a kormánnyal együtt lényegében minden szétosztásra szánt művészeti fillérről, hová menjen, de azért ragaszkodnának ahhoz is, hogy  a művészszervezetek képviselői is jelen legyenek dísznek a kollégiumokban.

 

És ne legyen kétségünk, ott lesznek, szegények, közel a tűzhöz, hogy legalább a maradékból cseppenjen valami: mert élni kell. Pedig ha egységesen lépnének fel, ha szolidárisak lennének egymással, nem lehetne bohócot csinálni belőlük és általában: belőlünk sem. Mindaddig, amíg ezt meg nem tanuljuk, a Nemzeti Együttműködés Rendszerére ítéltetünk.

Addig, de egyetlen perccel sem tovább.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.