galéria megtekintése

Magyar menekültek

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 09. számában
jelent meg.


Tanács István
Népszabadság

Ha az igazságomat keresem, kinevetnek. A tisztességes emberek földönfutó menekültek lesznek a saját hazájukban. Nekünk innen nincs más kiút, csak a temető – mondta sírástól elcsukló hangon az újságíróknak a lakásában Biharvári Gyuláné, aki maga és a férje is csak kerekes székkel tud közlekedni. Biharváriékat szeptember 20-án kiteszi a végrehajtó az otthonukból, amelyet nem hitelre vásároltak, hanem az utolsó fillérig kifizettek – értékét egy közös, dolgos, alsó középosztályi élet munkájában gyűjtötték össze. És mégis. (Mert az építési vállalkozó ráterhelte a hitelét a lakásokra is.)

Biharváriékat én jobban sajnálom, mint azt a 160 ezer távolról jött menekültet, aki szeméthalmostul, fénylő szemű kisgyerekestül, Freedom!, Freedom! kiáltásokkal feltartóztathatatlanul zúdul keresztül az országon. Pedig közülük is nagyon sokat nagyon sajnálok. Ám abban, hogy a migránsok földönfutók lettek, Magyarországnak nem volt szerepe. Abban van, hogy kell-e a szükségesnél többet szenvedniük, amíg itt vannak, és a magyar hatóságok végrehajtják rajtuk a más helyzetre készült uniós előírásokat.

De őket nem a magyar társadalom – harácsoló vállalkozó, ravasz ügyvéd, furmányos jogszabályok, jogot, és nem igazságot szolgáltató bíróság, két mozgásképtelen embert joviálisan, a törvény nevében az utcára küldő végrehajtó, emberi bánásmódot nem ismerő, kintlévőségét a gyengén és ártatlanon, nem pedig az erős és kíméletlen, a hitelét nem törlesztő vállalkozón behajtó bank, a félárú lakásra leső ingatlanspekulánsok – teszi földönfutóvá egy európai demokráciában.

 

Biharváriékat – és a hozzájuk hasonlókat – nem sajnálja senki. Sem az uralkodó párt acsargói, akik tömérdek visszamenőleges hatályú jogszabályt hoztak már személyes bosszúból és hatalmi érdekből, de egy botrányosan megszüntetett nyomozás újrakezdését nem hajlandók kezdeményezni. Sem a liberálisok, akik megvetik a Biharváriék-féle kisembert, aki végigdolgozta a Kádár-korszakot, gyűjtött Trabantra, Ladára, lakásra, boldog nyugdíjaskorról, megérdemelt pihenésről álmodott, és volt idő, amikor ez nem is csak álom volt.

De ennek vége, menjen csak a híd alá a homo kádárikusz; minek becsülte többre a biztonságot meg a kicsike jólétet, mint a szabadságot! Mert amikor eljött a szabadság, az újra az erősek szabadsága lett: a vállalkozó szabadsága, akinek a mai napig tucatnál több nagy értékű ingatlana van – amiből vígan törleszthetné az adósságot, amely miatt a vállalkozónak hitelező bank a mozgásképtelen házaspárt jogerős ítélettel kidobatja a lakásából. És a bank szabadsága, amely a simlis vállalkozó szabadságát előbbre valónak tartja, mint a szerencsétlen, jóhiszeműségükben becsapott kisemberekét.

Mivel különbek ők, akik Biharváriékat földönfutóvá teszik, azoknál a haduraknál, fegyverszállítóknál, vallási fanatikusoknál, halálkufároknál, cinikus nagyhatalmi politikusoknál, akik miatt a szerencsétlen arab kisgyerekeknek ott kell dideregniük a hideg, füstös, életveszélyes röszkei éjszakában?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.