galéria megtekintése

Maghasadás

2 komment


Lakner Zoltán

Az emeleti tárgyaló hosszú győzködést követően beinduló kávéautomatája nem ismerte a mértéket: a mindent vagy semmit logikája határozta meg a létezését. Most éppen a minden fázisába ért. Miután az Állandó Kommunikációs Stáb első ülésének szállingózó résztvevői megzabolázták a magából barna ­levet ontó ördögi szerkezetet, megállapíthatták, erre a folyadékra nem hagyatkozhatnak a felébredést, de az életben maradást ille­tően sem.

A megbeszélés kezdő lökéseként Weller, a vezető tanácsadó sprőden közölte, a kampány tartalmát nem akkor kell kitalálni, amikor már zajlik. Különben is érthetetlennek tartja, mit keresnek a teremben ülők között a terepre rendelt jelöltek. Jobban összeveszni velük azonban nem volt ideje, mert várták máshol, hogy másokkal vesszen össze. Nem lehet állítani, hogy Csabit, a stábülés vezetőjét ne zavarta volna a bevezető csörte, de talán úgy érezte, minél nagyobb az ellenszél, annál inkább alkalma nyílik a bizonyításra.

– Ilyen ülésekre két okból járunk – morfondírozott Z. – Az egyik, hogy megnyugtassuk a lelkiismeretünket. Ha mindent megtettünk, amit tenni hagytak, nem rágódunk azon, mit tehetnénk, ha kilépnénk a keretek közül. A másik a „hátha faktor”. Hátha pont ma véletlenül mégis sikerül megváltani magunkat.

 

Z. helyszíni rapid önvizsgálata megállapította: benne a „hátha faktor” már alig pislákol.

Csabiban annál erősebben buzgott a lelkesedés. – Atomjaira szedjük szét a kormányt! Az éjjel Ivánnal – itt egy kinyúlt pulóveres férfira mutatott – kidolgoztunk egy kommunikációs javaslatcsomagot. A Gombafelhő címet viselő tervezet szerint az oroszokkal nukleáris megállapodást aláíró karizma párti kormány nem csupán életveszélyes építkezésbe kezd, de egyenesen eladja a magyar konnektorokat Moszkvának. Ráadásul a Karizma Párt sutba vágja a Magyar falba magyar áram! hazafias akciótervét is.

Csabi lelkesedése átragadt a többiekre. Úgy tűnt, végre sikerül atommagján ragadni a kormánypártot, megszakítva az ellenzéki vereségsorozat molekulaláncát. Az orosz elnök arcképével dekorált Medve sajtok és a konnektor alakú kokárdák osztogatásától az Egymillióan a Gombafelhő árnyékában című nagygyűlés megtartásáig sok ötlet felmerült.

Az első ellenvetés arra vonatkozott, hogy a gombafelhős kommunikációnak hányadik napon kellene megjelennie. Többen érveltek a negyedik, mások a kilencedik nap előnyei mellett. A probléma eldöntésére felállítottak egy különbizottságot.
Súlyosabbá vált a helyzet, amikor felvetődött, hogy a tiltakozás tönkreteheti a választási esélyeket a beruházásnak otthont adó körzetben. Z. tudta, hogy a tárgyalóban mindenki tudja: az a körzet amúgy sem nyerhető, mégse mondta ki senki. Felmerült továbbá, hogy amíg tart az ellenzékre árnyékot vető sikkasztási botrány, addig nem szabad előjönni ilyen fajsúlyos üggyel. Z.-ben dolgozni kezdett a maradék „hátha faktor”: – A sikkasztási botránynak pont az a lényege, hogy kitartson a választásig. Csakis akkor kerül le a napirendről, ha kiszorítjuk egy másik üggyel!

Ekkorra azonban a legtöbben meggyőzték magukat, hogy nem volna hasznos a cselekvés kockázatát felvállalni, nem szólva az elsőként cselekvés riasztó rizikójáról. Az Állandó Kommunikációs Stábot másodjára nem is hívták össze. Igaz, így legalább azt a borzalmas kávét sem kellett többé meginni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.