galéria megtekintése

Magány

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 06. számában
jelent meg.


Aczél Endre
Népszabadság

Bármi messze legyen is az Egyesült Államok, szerepe az európai politika formálásában perdöntő. A részleteket tekintve is. És már igen jó ideje. Legyen szabad csak arra utalnom, hogy amikor az amerikaiak (náci múltja miatt) belépési tilalommal sújtották Kurt Waldheim osztrák köztársasági elnököt – ám a bizonyítékaikat megtartották maguknak –, Waldheim (1987) nemkívánatos személy lett a nyugat- európai országokban is. Sehová nem hívták meg hivatalos állami látogatásra.

Ettől a tilalomtól az USA egy jottányit nem volt hajlandó visszalépni, még akkor sem, amikor Vranitzky kancellár kérte. Innen nézve aligha használ az amerikai–magyar viszonynak, hogy a kitiltott Vida Ildikó ügyében az érintett – Orbánnal egyetértésben – perrel fenyegeti a budapesti amerikai ügyvivőt. Semmire nem fog menni vele, mert Mr. Goodfriend, ha Vida bűnösségét emlegeti, nem tesz mást, mint hogy kormánya utasítását hajtja végre. Obamát kéne beperelni, nem Goodfriendet. Okos volna?

Szőjük tovább. John McCain amerikai republikánus szenátor, hajdani elnökjelölt módfelett csúnya dolgokat mondott Orbánról, de kéretik nem elfelejteni, hogy amikor a magyar miniszterelnök „bűnlajstromát” sorolta, csak részben épített amerikai érvekre, szép sorban felhozta az Európai Unió, az európai jogvédő szervezetek aggályait is. Orbán páratlan politikai érzékét dicséri, hogy ezt a hatalmas pofont egy olyan politikustól kapta, akit éveken át lelkesen támogatott, azt hívén, hogy ő maga jobban jár egy republikánus elnökkel, mint egy liberális demokratával.

 

Egy szó mint száz: számára az amerikai rokonszenv mindkét oldalon elveszett. Az európai már régen. Ha az amerikaiakat bőszítette, az európaiakat ingerelte erős kötődése Putyin Oroszországához. Olykor meg is alázták (vö. Litvánia), de még a legrégebbi szövetséges és barát, a lengyel Kaczynski szimpátiáját is sikerült elfeledetté tennie. Mindennek tetejébe jött a Déli áramlat nevű gázvezeték leállítása, noha pár nappal Putyin bejelentése előtt még az egész Orbán-brancs ebbe helyezte a reményeit.

Szerintem Paks 2. is bedől, mert az oroszok mai pénzügyi állapotukban se azt, se ezt nem képesek finanszírozni, akármit mondjanak is. Hol vannak tehát a barátok? Sehol. Azerbajdzsán, amelyre Orbán a pénteki rádióinterjúban célozgatott? Csak azt felejtette el elmondani, hogy ha az ukrán gázvezetékeket meg akarjuk kerülni, akkor az amúgy gyér azeri gázkínálat vajon miként jut el hozzánk? És mikor? Ki épít és finanszíroz tenger alatti vezetéket, mondjuk, Románia felé? Légvár. Megmaradunk mi Ukrajnánál, amelyet McCain szenátor háborúra uszít Oroszország ellen. Két szék között a pad alá eshetünk.

Gyanúm szerint ezt Orbán környezetében is érzékelik. Olyan kevés a barát és olyan sok az ellenség, hogy a miniszterelnök lassan beszorul a „kommunikációs stábjának” (gyakran cserélt) szűk körébe, miközben pártjának általa kinevelt nagyjai kizárólag a saját meggazdagodásukkal és korrupt haszonszerzésükkel vannak elfoglalva. És a tömegtüntetésekben, népszerűséghanyatlásban kifejeződő átok Orbán fejére hull vissza. Meddig lehet ezt büntetlenül csinálni?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.