galéria megtekintése

Maffiaország

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 26. számában
jelent meg.


Pető Péter
Népszabadság

Ha a jó kormányzás a szélsőjobb térnyerésének ellenszere, ahogy azt Orbán Viktor közölte néhány éve, Magyarország következő miniszterelnökét Vona Gábornak hívják.

Ez csak azért nem faktum, mert a politika bonyolultabb annál, mint ahogy a kormányfő bemutatja. Ami viszont tény: Ambrus Attila whiskyital-fogyasztásról elhíresült bankrabló nem azért nem tagja a magyar társadalmi elitnek, mert a belépő morális minimumot feltételezne. Az ugyanis nincs. Ennek újabb bizonyítékát szállította a tegnapi átlagos szerda, amikor a beözönlő abszurd hírek nyomán már kora délután szimpózium ülhetett össze a szerkesztőségben annak eldöntésére: ez az országforgatókönyv inkább a Keresztapa–Monty Python-koktélra vagy a Ponyvaregény–Másnaposok mixtúrára hasonlít. Elvégre Fazekas mezőgazdasági miniszter közölte, hogy a lényegében maffiatörténetek főszereplőjeként hódító Kiss Szilárd agrárattasé jó munkát végzett. Aztán a külügy kezdett követhetetlen közlemények küldözgetésébe Quaestor-ügyben.

E tevékenységének egyetlen haszna, hogy hamar ellentmondásba került Orbán Viktorral. Mert a miniszterelnök azzal állt elő: ő avatkozott közbe, s utasította a tárcát a pénz kimentésére. Utólag ismét értesülünk arról: a felcsúti superman zsenialitása állami forintokat mentett meg. Ahhoz minimum megyei CÖF-vezetőnek kell lenni, hogy ezt a jó király sztorijaként tálaljuk, mert közben még az Index is közölte: a korábbi háttérbeszélgetések egyikén egy Fidesz-frakciótag már előrevetítette a Quaestor-buktát. Ha ez nem bennfentes információk felhasználása, akkor már a szótár is unortodox.

 

És persze a kisbetétesek ezúttal is csak néznek, mint a moziban a Keresztapa-vetítésen, miután tízmilliárdok tűnnek el oly gyorsan, ahogy az emberi méltóság az egyetemi buli hajrájában. Nincs is itt látnivaló, hiszen még Tarsoly Csaba, régi-új Quaestor-vezér is úgy foglalt állást, hogy Magyarország banánköztársaság, amikor birodalma irányítását Orgován Bélának, egy tápiósági közmunkásnak adta át a balhé idején. Hogy aztán visszavegye, mert rájött, nem jól tájékozódott, ő aztán nem szeretné másra hárítani a felelősséget. Akkor mégis: mi volt a terv? Nyélbe ütni élete bizniszét? Nem mintha Tarsoly lépése ne illeszkedne szervesen az elmúlt huszonöt év gyakorlatába, hogy tudniillik nézzük teljesen hülyének a komplett társadalmat, de legalább vigyünk mindent, amit lehet. Ennek jegyében persze ott van egy offshore cég ebben a buliban is. Amúgy Tarsoly az MLSZ elnökségében vállalt tagságáról lemond; a helyét átveheti Garancsi István, az offshore vállalattal ugyancsak terhelt MET-ügyben is érdekelt Videoton-tulajdonos.

Mindennek nyomán nincs abban csöpp túlzás sem, hogy ott tartunk: az ismeretlen áfacsaló, aki szlovák rendszámos terepjáróval közlekedik, szobrot érdemel a Hősök terén morális tartása miatt azokhoz képest, akik kormányoznak és állami támogatással, olykor aljas módszerekkel felfoghatatlan mértékben gazdagodnak, miközben ettől nyilván nem függetlenül tömegek csak szegényednek. És nem vagyunk még az út végén. Mert itt még Kaya Ibrahim is lehet nemzetgazdasági miniszter.

Már ha Orgován Béla nem vállalja.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.