galéria megtekintése

Madárlátta program

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 09. számában
jelent meg.


Lakner Zoltán
Népszabadság

– Jó ég, te tényleg emlékszel arra, amit akkor mondtunk?! – hangzott a hitetlenkedő kérdés. Mind nevettek, hogy aztán a nevetés azonnal átmenjen kollektív ásításba. Ez az extra műszak harmadik napján igazán érthető.

– Valami közöm azért mégiscsak volt hozzá – felelte Z., és akkor már ő is nevetett. Leginkább azon, hogy mentegetőznie kell, amiért emlékszik arra, amit két évvel korábban olvasott, és hát részben írt is. Bár lehet, hogy a többiek voltak azok, akik értékén kezelték a dolgot azzal, hogy nem terhelték a memóriájukat.

Hatan ültek a szűk szobában, korábban csak látásból ismerték egymást, és tulajdonképpen jól is szórakozhattak volna. Ennek egyetlen akadálya az volt, hogy az asztalon régi szórólapok, vaskos programfüzetek, kinyomtatott beszédek hevertek, már ahol volt hely a laptopok és a kiürült bögrék között. A kávét már megitták, hiába volt rémes. Márpedig a rossz kávé olyan nagy baj, hogy annál csak a sok rossz kávé lehet lehangolóbb.

 

De nem volt mese: vészhelyzetet kellett kezelni. Váratlanul létrejött a Nagy Egység. Fene se gondolta volna, hogy annyit követelik, amíg tényleg megalakul. Most aztán a Koherens Kompetencia elnevezésű programot át kellett írni az új helyzetre. Ezért ültek itt. A megrendelés úgy szólt, hogy a programot igazítsák hozzá az egységes elvárásokhoz. És ha már benne vannak, alakítsák ki az egységes elvárásokat is. A választó úgyse olvas programot, amiből adódóan a vezetők is ritkán, hiszen ők a nép képviselői. Meg aztán nem is tudtak most a programmal foglalkozni. Egyelőre ugyanis azt a lelkesedést keresték magukban, amit később majd átragaszthatnak a választókra. Sajnos azonban az új partnerek túl régóta ismerték egymást ahhoz, hogy lelkesedni tudjanak a másikért.

A programírási folyamat három évig tartott, ezért kapott a kis csapat teljes három napot arra, hogy valami megjegyezhetőt ollózzon össze a tengernyi szövegből. Mivel a régi programírók többsége nem volt jelen, nem fenyegetett az a veszély, hogy az eredeti szerzők ragaszkodnának egy-egy korábbi ponthoz.

– Ha ez többpárti összefogás, nem kellene a többiek programját is elolvasnunk? – kérdezte Z. A többiek tettetett döbbenettel reagáltak, mielőtt kuncogni kezdtek volna. Mint egy összeszokott komédiás csapat. Egy pillanattal később viszont fagyos csönd állt be: mindenki arra gondolt, nehogy a főtanács tagjainak jusson majd eszébe ilyesmi. Különben is, hogyan vonnának átlagot az összes elképzelés között? Talán majd bejelentik a kisebb, gondoskodó, fejlesztő, felelős, korlátozott, szolgáltató, elérhető, takarékos, egyenlősítő, versenypárti, újraelosztó állam tervét?

– Nem lehetne egyszerűen az a szöveg, hogy „Nem folytatjuk”? Ez világos ellenpontja lenne a kormánypárt programjának, ráadásul a szavak számát tekintve kétszer olyan hosszú. Önmagában bizonyítaná a kompetenciát – eresztett meg egy gondolatkísérletet a kreatívoktól lehalászott srác. – Sok igazság van benne – hagyta rá Z. –, de akkor nem lenne elég világos, hogy mi az, amit nem folytatunk. Azt, amit a kormány csinált eddig, vagy azt, amit az ellenzék?

– Talán egyiket se kellene. Ez népszerű lenne és teljesen megalapozott – vetette fel az asztal sarkánál ülő tanácsadó. Ritkán szólt, de akkor okosat. – Más kérdés, hogy nem ösztönzi eléggé a részvételt. Különben is...

– ...nem lehetünk annyira szegények, hogy ne tudjunk ígérni! – szavalták kórusban a legfőbb szabályt. És ha így mennek a dolgok, azzal úgyse lesz gond, hogy az ígéretet be kelljen tartani.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.