galéria megtekintése

Madárkák a rúdon

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 10. számában
jelent meg.


Rab László
Népszabadság

Őrizzük meg a józanságunkat, szükség lesz rá a következő négy évben. A választást a szabdalt baloldal elvesztette, lehet nem gratulálni a győztesnek, de le kell szögezni, hogy a listán leszerepelő Kormányváltók millió lehetőséget kaptak (föld- és trafikügyek, NAV-botrány stb.), mégsem tudtak velük élni.

Diadalos győzelme Orbánt meg fogja erősíteni abban, hogy elérkezett a történelem főbejáratához

Lehet durcásan morogni, hogy kevesen mentek választani, de hát az az igazság, hogy általában ennyien szokták eldönteni az ország sorsát (Szabó Sándornak Szegeden és Hiszékeny Dezsőéknek Pesten elég szavazója volt).

 

A Kormányváltók oldalán el kell gondolkodni azon, ki lenne az, aki után menne a nép a képzeletbeli barikádra. Most elég ránézni a narancssárga színű országra, hogy lássuk: nem volt olyan baloldali vezető, aki Orbánt megállásra kényszerítse.

Az Orbán-rezsim annak ellenére tudta megnyerni ekkora fölénnyel a választást, hogy négymillió nagyon szegény él az országban, és százezrektől vették el a talpon maradás lehetőségét. Ez ki kell hogy józanítsa a baloldalt.

Ha továbbra sem tudja senki megállítani a demokráciát felszámoló Orbánt, négy év múlva megnézhetjük magunkat. Arra ugyanis, hogy a kormányfő a pénzéhes mamelukok élén meg fog szelídülni, ne számítsunk.

Orbán háborús veterán, csak a harchoz ért, kiegyezni, megállapodni nem szokott, ellenfeleit leszúrja, ha valaki nem kell neki, odalöki a kutyák elé. Külpolitikája veszélyes és kiszámíthatatlan, a kultúra és az oktatás területén pedig már olyan pusztítást végzett, ami csak évek, évtizedek alatt állítható helyre.

A magyar értelmiséget kiéhezteti és kivérezteti, diadalos győzelme pedig meg fogja erősíteni abban, hogy elérkezett a történelem főbejáratához. Ha a baloldal nem lesz képes megtalálni az alkalmas üzenetet, világképet és vezetőt, egyenként lökdös le mindenkit erről a járdáról.

Láthattuk Magyarország miniszterelnökét, amint kiállt a nemzetközi sajtótájékoztatóra, kikerült és lesöpört minden olyan kérdést, ami arra vonatkozott, hogy a Fidesz a választási törvényt a saját púpjához igazította. Amit pedig az EBESZ-jelentés is tartalmazott.

Beszédes volt a látvány is. Eltűntek a háttérből az EU-zászlók, öt nemzeti lobogó magasodott a diadalt ünneplő vezér mögött, a zászlórudak tetején pedig kicsi, de turulszerű réz madárfigurák. Lehet, hogy eddig is megvoltak, csak nem vettük észre őket? – tettem föl a kérdést környezetemben. De nem, senki nem találkozott még e madarakkal.

A kék-sárga uniós zászlók eltüntetéséből és a foglalt madármotívum felbukkanásából a Fidesz jövőbeli politikájára következtettem. Azt még ők sem tudják, hogy mi lesz a forinttal és a gazdasággal, de azt már igen, hogy a Jobbik vitorláiból hogyan próbálják kifogni a szelet.

Tudják, hogy ha időben nem állítják meg a Jobbikot, a következő végjátékban (2018-ban) elbukhatnak. Annak is van azonban valószínűsége, hogy Orbán a lejtmenetben összetalálkozik, s vész esetén összeölelkezik a Jobbikkal. Amivel megpecsételheti az elcsigázott, kiszipolyozott ország sorsát.

Ez már végképp nyomós ok arra, hogy a baloldal modern és merész, távlatos vezetőket válasszon magának.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.