galéria megtekintése

Madarat csónakjáról

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 30. számában
jelent meg.


Lakner Zoltán
Népszabadság

Azon a tavaszon alacsonyan szálltak a miniszterelnök-jelöltek. Ez persze bármelyik tavasz lehetett. Eljött a megújulás, sőt a megújulás megújításának az ideje. Átértelmezésre szorult múlt és jelen. Ennyi tennivaló mellett a jövővel csak jövőre lesz idő foglalkozni.

Z. nem volt rest eljárni az egymást érő politikacsináló értelmiségi beszélgetésekre. A melegfronton kívül most azért is szédelgett kábán, mert alig egy órája azzal tromfolták le egy mélységi demokrata rendezvényen, hogy túl sokat foglalkozik a néppel. „Legfeljebb ötezer művelt ember van az országban. A többiekkel csak a populisták törődnek.” Ezt követően a jelenlévők közösen értetlenkedtek a demokrácia hanyatlásán, végül megállapodtak abban, hogy a társadalom éretlen a szabadságra.

Kifejezetten jó, gondolta Z., hogy éppen most találkozom a rendszerváltók rendszerváltóival, legalább megvan bennem a szükséges indulati fűtöttség a radikális politikai cselekvésre. Azért ezt még párszor el kell mondanom magamnak, konstatálta, hallván belső hangja bizonytalanságát. A szervezkedő társaság, ahova tartott, alaposan belemerült már a vitába egy pici, de forgalmas kávézó teraszán. Z. még az asztalukhoz tartva rendelt egy gin-tonikot, majd ledobta magát az egyik üres székre.

 

A jelenlévők, akik a radikális baloldal centrista szárnyának antipragmatikus kritikai áramlatát képviselték, örömmel fogadták, de egyelőre nem tudtak foglalkozni vele. Fontos taktikai kérdéssel voltak elfoglalva.

– Hogyan volna lehetséges együttműködni azokkal, például Gézával, akik kooperálnak az álbaloldallal? – csattant fel erélyesen a jellegzetesen rekedtes hangú középkorú nő, aki pár napja meghívta Z.-t a beszélgetésre, régebbi futó ismeretségükre hivatkozva.

– De hát ez doktriner álláspont. Különben is, milyen jogon bírálod felül a bázisdemokratikus hálózat egyeztető fórumának tegnapi állásfoglalását? – vonta kérdőre egy halk szavú, hevesen gesztikuláló férfi.

– Én nem bírálom felül, hanem újraértelmezem. Géza ma nemhogy lemondott volna az önkormányzati képviselői posztjáról, de fel is szólalt a képviselő-testületben! Még mindig része a rendszernek!

– Hát, igen, a kerületi járdafelújításra tett javaslata valóban a kollaborációval határos egy ilyen kritikus helyzetben – hagyta rá vitapartnere, meghajolva az érvek súlya alatt.

A többé-kevésbé titkos tanácskozás mindazonáltal jó hangulatban telt. Néha odaköszöntek politikailag involvált ismerősök, ahogy elhaladtak a kis terasz mellett. Ez nem gátolta a konspirációt, hiszen minden arra járó a maga verzióját adta tovább a feltűnő társaságról, átlagosan tizenöt másodperc leforgása alatt, biztosítva ezzel a szerteágazó dezinformáció sokszínűségét.

A gin-tonik végre éreztette hatását, Z. kezdett ellazulni. Igazán nem akarnék a Kákánián is csomót keresni, merengett magában, de az azért enyhe túlzás, hogy az itt ülőknek nincs politikai múltjuk. Más kérdés, hogy tényleg nincs politikai eredményük. Szendergéséből a vita lezárásának zajos bejelentése billentette ki: – Nem vesszük fel az új köztársaság bioüzemű tengerjárójára a megjátszott demokrácia hajótöröttjeit!

– Afféle neodemokratikus igazolóbizottságra gondoljak? – vetette fel Z. halkan. Pechére az ötletet azonnal elfogadták.

Z. magába nézett, és tudta, ezen az igazolási eljáráson nem fog átmenni. Mindegy. A hajótöröttek mentőcsónakjában hánykolódni még mindig kellemesebb, mint úszni egy meg sem épült hajó után.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.