galéria megtekintése

Macedónia ma

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 19. számában
jelent meg.


Miklós Gábor
Népszabadság

Sátortábort vert az ellenzék a parlament előtt. Addig nem távoznak, amíg a kormányfő nem mond le, nem írnak ki új választást. Az ellenzék vezetője azt követeli: vessenek véget a romlott rendszernek, tárják fel teljes mélységében a kormányzati korrupciót. Az ellenzék és a liberális lapok egybehangzóan állítják: a jobboldali nacionalista kormány belháborút provokál a nemzetiségek között. Így akarja fenntartani hatalmát. Mindez egy kis balkáni államban, Macedóniában történik e napokban.

Macedónia olaszul azt jelenti: gyümölcssaláta. Mert olyan tarkabarka volt az etnikai képe, amilyen egy sok gyümölcsből összeállított finomságé. Mindezen sokat változtatott a huszadik század, de a kilencvenes évek elején létrejöhetett a macedón nép független állama. A helyzete azóta is bizonytalan. Még az állam nevét is vitatják a görögök, történelmét, nyelvét a bolgárok, néha a szerbek, területének integritását az albánok. Nincs szomszédja, amellyel ne lenne konfliktusa. Mégis: komoly pályázója a NATO-tagságnak és az EU-nak. Hacsak a görögök nem tesznek keresztbe a maguk paranoiája miatt. Az országot hol a szociáldemokraták (utódpárt), hol a középjobb VMRO-DPMNE igazgatja. Immár nyolc éve ez utóbbi van hatalmon. A korrupció és a nemzetieskedő indulat talmi szobrokkal, pöffeszkedő épületekkel szórta tele Szkopjét, elérve, hogy azt a giccs fővárosának nevezzék. A kormányzat kisajátította és propagandagépezetként használja az állami médiát. A szociáldemokraták állítják, a jobboldal elcsalta a választásokat, ezért nem hajlandók részt venni a parlament munkájában.

Az utóbbi időben egyre több jel mutatta azt, hogy Gruevszki, Európának ez az újabb erős embere a titkosszolgálatokat is felhasználja politikai vetélytársai ellenében. Gruevszki azt válaszolta, hogy az ellenzék csak idegen titkosszolgálatok segítségével juthatott hozzá a leleplező anyagokhoz. Tehát puccsra készülnek. Ezzel szerinte bizonyított az idegenszívűség.

 

A vasárnapi több tízezres tüntetés békés volt: macedón, albán és roma zászlókat lobogtattak a tiltakozók. Ennek ellenére a megmozdulás aggodalmat keltett Moszkvában. Az orosz külügyminisztérium jegyzéket adott ki, amelyben a Nyugatot felforgatással vádolja, és arra figyelmeztet, hogy az USA „színes forradalmat” akar kirobbantani a balkáni országban. Az intés önmagában is jelzés. Putyin eddig minden diktatúrát, tekintélyuralmi rendszert megvédett.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.