galéria megtekintése

Ma a magyar

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 17. számában
jelent meg.


N. Kósa Judit
Népszabadság

Száznál is többen jelentkeztek szombat délelőtt az Uvaterv kiégett pincéje előtt, hogy hazavigyenek pár csomag vagy akár egy fél tejesládányi összeragadt, szinte a felismerhetetlenségig bekormozódott filmet. Otthon aztán kádba áztatták, megtisztogatták, megszárogatták őket, a napokban pedig visszahordják a Fortepan csapatához, hogy amit lehet, mihamarabb digitalizáljanak belőle.

Az Uvaterv archívuma a tűz előtt
Az Uvaterv archívuma a tűz előtt
Uvaterv

Ha végül megmarad valami az egykori állami tervező-nagyvállalat pótolhatatlan archívumából, kizárólag ezeknek az önkénteseknek lesz köszönhető. Azoknak az embereknek, akik a Fortepan működtetőiként évek óta konok következetességgel mentik és publikálják a múlt kincseit, a közös történelmünket rögzítő fotókat; és azoknak, akik most egy internetes felhívásra habozás nélkül felkerekedtek, hogy aztán koromszagú fürdőszobában, a szárítóról lógó síkfilmek társaságában töltsék a hétvégét.

 

Ez a történet tehát szólhatna pusztán az áldozatkészségről is. Többletjelentést az a tény kölcsönöz neki, hogy míg száznál több polgári fürdőszobában áztak a megégett filmek, a miniszterelnök a Múzeumkertben fél órán át a nemzeti nagyságról harsogott. És ha a pernyétől fekete víz mellől emeli fel erre az ember a fejét, még a mára már toposszá vált, kiüresedett orbáni lózungok is kapnak némi sajátos értelmet. Magyarnak lenni különleges? Támadnak minket és mi vitézül védekezünk? Kicsik vagyunk, de erősek? Ember, nézzen már körül, könyörgöm. Hiszen már rég parázslik, korommá hamvad az ország.

Öt éve élnek vissza a nemzeti gondolattal. Öt éve hallgatjuk, milyen az ő értelmezésükben a magyar, ez a furfangos, harcos, politikailag inkorrekt nép. Öt éve figyeljük, hogy ennek jegyében lopnak, csalnak és hazudnak, a mi kontónkra újabb és újabb vesztes csatákban indulnak, és valóban, politikailag messzemenően inkorrektek is. Öt éve diktálják nekünk, mi a magyar, pökhendi önbizalommal gyártanak listákat, kijelölve a nemzeti irodalmat, művészetet, ipart, pálinkát és kolbászt.

N. Kósa Judit korábbi írásai

Március 14: Hagymahámozók

Március 6: Állami Taigetosz

Március 1: A vendéglős titka

Február 26: Dr. Bűnbak

(A szerző összes cikkét itt érhetik el.)

De túl azon, hogy Tamási Miklós és fortepanos csapata egyedül többet tett az elmúlt öt évben a magyarság közös kultúrkincsének megmentéséért, mint mondjuk az adómilliárdokkal dúsan kidekorált Magyar Művészeti Akadémia, éppen ezek a semmitmondó, bombasztikus szövegek leplezik le a legjobban a Fidesz-univerzum hazugságait. Egy olyan országban, ahol az uralkodó elit lelkifurdalás nélkül hagyja az út szélén a betegeket, a szegényeket, a tudásból kirekesztetteket, egyszerűen nem illik folyton a nemzetről hadoválni. Ahol a közvagyont leplezetlenül fosztogató, ám véges mandátumú politikusok döntenek generációk sorsáról, ahol milliókra lehet rámutatni, hogy te inas leszel, te pedig közmunkás, ott célszerűbb lenne végre hanyagolni a „mi, magyarok” kezdetű mondatokat.

Kád, víz, szárító, csipesz. Aki próbálta a hétvégén, az garantáltan nem ért rá ilyen bumfordi okoskodásra. Helyette szerény bemutatót tartott magyarságteljesítményből.

Kapcsolódó cikkünk

Elektromos zárlat miatt egy óra alatt megsemmisült az Uvaterv fotóarchívuma, amelyet a Fortepan épp feldolgozott. A fortepanosok közel voltak ahhoz, hogy a gyűjtemény látható maradjon. Részleteket itt olvashatnak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.