galéria megtekintése

Luxus nélkül

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 23. számában
jelent meg.


Miklós Gábor
Népszabadság

Szenczy Sándor lelkész, a Baptista Szeretetszolgálat vezetője és arca a minap azt mondta, hogy a hozzánk érkezők nagy része nem is szorul segítségre. Elektronikus kütyükkel és pénzzel jól ellátott fiatalokat észlelt, akik embercsempész-szervezetek révén tartanak úti céljuk felé. Szenczy sokat tesz az elesettekért. A szavát meg kell hallgatni. Más segítők, szintén odaadó emberek, viszont azt mondják: a lelkész téved. A magyar határon átvergődő családok elesettek, kétségbeesettek, a legkevésbé sem luxusutazók. Kiéhezett, agyongyötört emberek, akik a magyar „ellátórendszerben” további megalázásokat szenvednek el.

Az afrikaiak sok éve próbálkoznak azzal, hogy Nyugat-Európába jussanak. Az arab tavasz következtében összeomlott Kadhafi diktatúrája, elindult a halálturizmus a Földközi-tengeren át. A Közel-Keletről sok éve érkeznek hozzánk átutazók, afgánok, irániak, pakisztániak de sokáig Ukrajnán, Románián át jöttek. Az ottani események lezárták ezeket az útvonalakat. A mostani migránsok küldő országai a korábbiak mellett Szíria, Irak. Jönnek palesztinok is, ők nemzedékek óta menekülttáborokban élnek. A forradalmak, a polgárháború első éveiben a menekülők a szomszédos államokban maradtak, bíztak a gyors hazatérésben. Irakiak százezrei „ingáztak” a térségben. A határok amúgy is új képződmények itt.

A mostani hullámnak több oka van.

 

1. A szíriai helyzet elviselhetetlenné lett. Sok tehetősebb család évekig hitte, hogy megúszhatja, de most már indulnak, vagy legalább a fiatalokat elküldik Európába. Van valamennyi pénzük, kapcsolataik, képesek fizetni az útért. Ez a nagycsalád kétségbeesett közös vállalkozása. Ilyen fiatalokat láthatott Szenczy Sándor. Afganisztánból évtizedek óta folyamatos az elvándorlás, onnan sem a legelesettebbek indulnak el. Ez nem jelenti azt, hogy nem üldözöttek, potenciális áldozatok az ottani törzsi, vallási, politikai belháborúban.

2. Törökország megtelt, kétmilliónál több menekült van az országban. Sokan mentek eddig is tovább, de most meglódult a tömeg, mert az újabb hullámok erre késztetik.

3. A menekülés fő oka az iszlamista terror. Az Iszlám Államnak az a politikája, hogy megfélemlítő terrorral kiűzze a nem eléggé hívőket, nem eléggé harcosokat. Ahogy katonai vereségeket szenvednek, úgy növekszik a belső terror a „kalifátusban” és másutt, hétfő óta már török felségterületen is. Még több tömeggyilkos robbantástól kell tartani. A lefejezések sem állnak le, csak a videók lesznek visszafogottak – írta elő a „kalifa”.

A törökök pedig éppúgy engedik a menekülőket Nyugatra, mint az útvonal további részén lévő államok például Bulgária vagy a Schengen-zónába került Görögország. És ahogy náluk, nálunk sem állnak meg. A kerítés nem akadály, a bolgár–török és a bolgár–görög határon felépített hasonló vasfüggöny sem az. Azon kellene gondolkoznia a világnak, hogy miként szüntesse meg az okokat. Mert a többség valóban menekül. A háború, a terror elől. Miért mondanak akkor róluk mást?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.