galéria megtekintése

Lopott pékség

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 11. számában
jelent meg.


Doros Judit
Népszabadság

Kaposváron ellopták egy hamarosan megnyíló pékség látványtervét. Egyik nap még ott volt az Ady Endre úti bolt ajtaján a nagyjából háromszor két méteres gusztusos fotó, amely impozáns belső teret sugallt, háttérben izzó kemencével, oldalt gondosan felpakolt kiflikkel, szépen kanyargó kakaós és fahéjas csigákkal, mesterien fonott kalácsokkal, a belső térbe szépen simuló dizájnos lámpákkal. Másnapra meg ott maradt a helyén egy nagy fekete lyuk.

Aki elvitte magával a pékség fotóját, precíz munkát végzett. Nem maradt beszakadt fóliafoszlány, a jól felkasírozott képet egészben és hiánytalanul akarta és vakarta le valaki. Nem rongálás volt a célja, hisz akkor elég lett volna feltépni, lefirkálni, átvagdalni, lefesteni. De nem tette.

Magával vitte az egész pékséget. Otthon talán kisimította a kissé viharvert fóliát, s néhány napig hagyta, hogy kipöndörödjenek a szélei. Nehezékként könyveket is pakolt rá, s tán kezébe akadt közben (ha volt), egy verseskötet, köztük Rimbaud. „A téli hóba, téli ködbe, a széles pincelyukra dőlve áll öt gyerek. Feszült inakkal lesve, térden bámulják, hogy süti a pék benn a kenyeret. (...) Ruhájukat a dér befújta, de ég szemük, és élnek újra. S csak néznek ők.”

 

Helyet keresett aztán. Konyhába nem rakhatta, a felcsapódó zsíros pára (ha főzne), hamar tönkrevágná az ilyen kényes papirost. Fürdőszoba (ha lenne) hasonló okokból nem jöhet szóba, s a kamra (ha van) kicsi egy ekkora alkotáshoz.

A szoba azonban adja magát. Annak idején fél Magyarország kisebb-nagyobb szobáját díszítették látványtervek. Két Nóra szekrény közé pont befért a Kilimandzsáró hófödte csúcsa, a piros-fekete műbőr puff mögött jól mutatott az egzotikus tengerpart, s a lakkozott, széthúzható étkezőasztalnál is jobban esett a rántott hús, ha közben az Eiffel-torony nézett le ránk.

De kenyérbolt mint szobabelső, ez új.

Talán legközelebb egy renoválás alatt lévő nagypolgári ház molinóját viszi haza valaki, a legújabb divat szerint arra is rányomják a „látványtervet”. Akár külvárosi viskókra is rá lehet simítani egy ilyen ház képét, le lehet vágni a posztóból pont akkora darabot, ami a mi otthonunkat fedi be. S ki tiltja meg a hipótól cserzett kezű háziasszonyoknak, hogy pompás testű, tökéletesen sminkelt és fodrászolt plakátnők fotójába csavarják magukat, úgy ugorjanak le a közértbe? Vagy a férfiaknak, hogy tízéves járgányukat luxusautók képével turbózzák tökéletesre?

A szobában az ellopott látványpékség, tele friss kenyérrel, péksütivel, illatuk az orrunkba kúszik, mi ez, ha nem a boldogság maga?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.