galéria megtekintése

Lópokróc

1 komment


Doros Judit

Mekkora gödör kell egy lónak?

Áll előttem, s ezt kérdezi az izzó fekete szemű asszony, akinek a kerámiák formázásától meg a tehenek takarmányozásától, no meg a kaszálástól, gyomlálástól már-már férfiasak a tenyerei, de azért maradt bennünk némi kecsesség s báj. Főleg attól a virágot formázó, gyöngyből fűzött gyűrűtől, amit a szomszéd kislánytól kapott egy marék fekete ribizliért cserébe.

Errefelé a csere igencsak mindennapos. Lekaszáljuk a füvet, forgatjuk a szénát néhány napig, aztán elviszi valaki, s hoz érte egy nyulat. Gyűjtjük a lerágott főtt kukoricacsutkát, dinnyehéjat, almacsumát, s egy-két tojással többet ad értük a költőlelkű szikár asszony, vagy rádob még egy-két céklát a megvett piszke tetejére. Hozzák a malterkeverőt, elviszik cserébe a kinőtt trambulint. A boltra kiteszünk egy cetlit, s két nap múlva lesz kiscicánk. Ránézünk a szomszéd portájára, befogadjuk a kutyáját, ha kiszökik, s megnyugtatjuk az erre járókat, hogy félelmetes pofája ellenére ebben az energikus testben egy csecsemő ártatlansága lakozik. Cserébe akkor is ugat, ha felénk közelít idegen.

 

Könnyű, természetes élet.

Nehéz sóhajokkal olykor.

Nem tudom, mekkora gödör kell egy lónak. Lovat még sose temettem. Temettem már hörcsögöt bodzabokor alá, potyogó gyerekkönnyekkel kísérve, a Bóbita dallamára. Láttam, ahogy a keményszívűnek tartott férfi negyvenfokos kánikulában zakóban ássa kutyája végső nyughelyét. Láttam embertemetéseken fakoporsót egyszerűt, s láttam olyat is, amit aranylevelekkel borítottak, mintha a hiányt díszekkel enyhíteni lehetne. Néztem mások sírását, s furcsa tükörben láttam magamat kívülről, a sajáto­méval.

Elképzelni se tudtam, mekkora gödör kell egy lónak. Ha történész lennék, bizonyára sejteném, eleink milyen méretű halom alatt ülték meg holtukban is büszkén a miattuk holttá tett paripáikat. Ha egyéb tudás birtokában lennék, kiszámíthatnám, milyen mélyre kell ásni, hogy később ne forgassa ki a kapagép a porladó testrészeket. Ám e tényszerű adatokra semmi szükség, a velem szemben ülő izzó fekete szemű asszony mindenkinél jobban tudja a keresett választ. Behunyt szemmel is érzi a tenyerei alatt a „tajtékos" testet, annak minden puha és izmos részletével, látja a barna tekintetet, amiben visszatükröződik saját arca. Ujjai begyén még hónapokig ott lesz a bársonyos lóorrból kisóhajtott meleg levegő, nyakában még évekig érzi a karámból kijövést kísérő boldog rakoncátlankodást.

A kérdés költői, mindketten tudjuk, csak arra való, hogy itt tartson a való világban akkor is, ha épp kiszaladt belőle a szív.

Ám kéne egy pokróc valóban, viseltes, de azért méltó mégis, amit nem sajnálunk, amibe belefér legalább az eleje, ne érje mindjárt a föld, a színe mindegy, az anyaga is, csak puha legyen.

Adtunk hát pokrócot, pont megfelelőt. Nem cserébe, örökbe.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.