galéria megtekintése

Lopják a szőlőt

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 18. számában
jelent meg.


Megyesi Gusztáv
Népszabadság

Elkaptak a rendőrök egy nőt Mezőcsáton, aki két gyermekével szőlőt akart lopni egy ház udvaráról, a kisebbik már be is mászott a kerítésen, míg testvére és anyja az utcán falazott neki.

Felhívjuk a figyelmet, hogy nem ez az első durva szőlőlopási kísérlet az ősszel, s félő, hogy nem is az utolsó, ezért is indokolt, hogy a hatóságok az eddigieknél is szigorúbban lépjenek fel a bűnözésnek még a kísérlete ellen is. A szigorúság minden vonatkozásban indokolt.

A legfrissebb hírek szerint például a honi igazságszolgáltatás nemrég csapott szét egy nyelvvizsgapapírokat árusító bűnszervezet tagjai között. Az eljárás során 110 rendőr, 27 vámos, 28 büntetés-végrehajtási dolgozó, 48 tűzoltó, valamint ügyvédek, egyetemi oktatók, végrehajtók, élsportolók, kormánypárti és ellenzéki politikusok, minisztériumi tisztségviselők, köztük Répássy államtitkár volt kabinetfőnöke, a nemzeti fejlesztési minisztérium vezető munkatársa került a gyanúsítottak közé, mindösszesen 1009 személy. És ebből az 1009 személyből nem kevesebb, mint 40, azaz negyven gyanúsított ellen emelt vádat az ügyészség, ami akár brutális számonkérésnek is felfogható az igazságszolgáltatás részéről.

 

Nem volt kegyelem. Itt van mindjárt az Alkotmánybíróság újonnan kinevezett bírónőjének, Czine Ágnesnak a fia. „A fiatalember egyike azoknak, akik több százezer forintért angolnyelv-vizsgát vásároltak, ahelyett, hogy tanultak volna, és megmérették volna magukat” – írta az esetről a Nol.hu kissé igazságtalanul, mert hiszen éppen arról van szó, hogy a fiatalember nagyon is meg lett méretve, s éppen a bíróságon.

Tettéért bírói megrovásban részesült, amit nem kívánunk még az ellenségünknek sem. Nem kell ahhoz személyes élmény, hogy átérezzük, bíróilag megrótt állapotban mennyire rosszul érzi magát az ember a felebarátai között, pláne hamis nyelvvizsgapapírral a zsebében, mondjuk egy állami intézmény nemzetközi osztályán dolgozva; félő is, hogy a fiatalembert a szigorú erkölcseire kényes felsőbb középosztály mély megvetése kíséri majd élete végéig, édesanyja pedig morális megfontolásokból kénytelen lemondani az alkotmánybírói pozícióról. Nem mintha a két anyát egy lapon lehetne említeni: míg az egyik fia hiteles nyelvvizsga-bizonyítványt, a másiké csak szőlőfürtöt nem látott még soha közelről.

Mindezzel csak azt akartuk nyomatékosítani, hogy igenis, előbb-utóbb kivétel nélkül mindenki megmérettetik, még egy alkotmánybíró fia is. Vagy más fontos és nélkülözhetetlen potentátok, befolyásos vezetők, mert nehogy azt higgyük, hogy ők megúszták: további tizenöt vádlott egyenesen háromszázezer forint büntetéssel lakol a közokirat-hamisításért és vesztegetésért.

Mi több, az ügyészség se volt rest: az 1009 gyanúsított közül 914 érintettnél vádelhalasztással élt a hatóság, ami még a legrafináltabb bűnözőket is alaposan próbára teszi, hiszen az illetőnek legalább két évig nem szabad többek között vesztegetnie, ami hagyján, de őt se vesztegethetik, különben nem ússza meg szárazon, s a végén még ő is beleszaladhat egy bírói megrovásba.

Joggal várjuk el tehát, hogy ha a társadalom krémjén ennyire példás büntetéseket statuálnak, akkor a legmélyebb bugyrokban se járjanak el kevésbé szigorúan; beláthatatlan következményei volnának, ha a hatóságok futni hagynák a mezőcsáti anyát. Különösen, hogy ő a társadalomban elfoglalt helyéből kifolyólag már eleve veszélyezteti gyermekei jövőjét, ellentétben az alkotmánybíró asszonnyal, akinek már a puszta státusza is óvja gyermekét, s még csak falaznia sem kell neki.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.