galéria megtekintése

Libalegelőket!

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 18. számában
jelent meg.


Horváth Gábor
Népszabadság

Családomon és barátaimon kívül kollégáim is sült bolondnak tekintenek, mert bérletem van egy egykor szebb napokat látott, jelenleg a másodosztály középmezőnyéhez tartozó futballcsapat meccseire.

Elkerülhetetlenül jön majd a csőd, az akasztói Stadler-álomhoz hasonló, düledező rom

A stadion, ahová járok, pont úgy néz ki, mint gyerekkoromban, csak közben elmúlt majdnem fél évszázad, úgyhogy most sokkal rosszabb állapotban van. Szerencsére a kormány megígért egymilliárd forintot, annyiért fognak építeni egy kisebb, de modern létesítményt annak a 800-1200 embernek, aki hétről hétre kijön, hogy aztán tapsoljon vagy átkozódjon, fülig érő szájjal vagy lehorgasztott fejjel menjen haza, és várja egyre türelmetlenebbül a következő szombatot.

 

Ezt azért kell előrebocsátani, mert különben azt hihetné az olvasó, hogy nem szeretem a focit. Pedig szeretem, és még jobban szeretném, ha volna.

De nincs. Hiába épülnek szép nagy stadionok, akkor sincs. Brazíliában bezzeg van futball. Érdekes módon ott is kiborult a nép, mert a világbajnokság kedvéért a kormány egy csomó pénzt költ stadionokra, miközben a favelák lakói úgy érzik, volnának más, szívüknek kedvesebb célok is. Brazilokról beszélünk és a futball-vb-ről...

Ehhez képest nálunk Puskás Öcsi spanyol (!) nevét biggyesztik egy falusi libalegelőre. Illetve a libalegelő helyére emelt „szörnyetegre”. A Puskás akadémia csapatának mérkőzéseire jó esetben pár száz néző kíváncsi, azok zöme is csak azért, hogy lássa, miként mulat a miniszterelnök.

Felcsút soha az életben nem fog tudni eltartani még egy másodosztályú csapatot sem. Az üzleti modell, miszerint majd fizetőképes európai együttesek érkeznek ide edzőtáborozni, hagymázas agyrém. A szponzorok csak addig döntik a pénzt, amíg Orbán Viktor hatalmon van. Ez lehet még négy év, nyolc, tizenkettő, de utána elkerülhetetlenül jön majd a csőd, az akasztói Stadler-álomhoz hasonló, düledező rom.

A stadionprogramra elszórt milliárdok kilenctized részét a magyar oktatásra és egészségügyre kellene fordítani, a maradékot edzőpályákra és gyermekbajnokságokra. Ehelyett az állam Orbán Viktor hóbortját finanszírozza az adófizetők megkérdezése nélkül (ne feledjük, így vagy úgy, de Orbán ellen szavazott a választók 55 százaléka), és ha mindez nem lenne elég, a cégeket is megzsarolják, hogy a felnőtt labdarúgókat támogassák.

Pedig a magyar felnőtt labdarúgók mai nemzedéke menthetetlen. Nincs az a pénz, amennyiért képesek lennének valami kiugró, lelkesítő, Orbán Viktor szempontjából politikai értelemben hasznos teljesítményre.

A 18 éves válogatott két napja 2-2-t játszott a Ceglédnél is kisebb Gibraltár ellen, úgyhogy rájuk se pazaroljunk szót vagy fillért! Jelenlegi, nyomorult helyzetünkben nem stadionokra, hanem lelkes, megfizetett és képzett edzőkre, jó sok, kapukkal felszerelt, futballpályának felfestett libalegelőre lenne szükség. Meg minden iskolát felölelő bajnokságra, a hatévesektől felfelé.

Szombaton Gyirmóton játszunk, utána a Szolnok jön. Ott leszek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.