galéria megtekintése

Leverik, megtapossák

1 komment


Rab László

Tarlós István diákkori álma, hogy van egy gyönyörű királytigrise, és csak ő tud vele kommunikálni az egész világon. A budapesti főpolgármester akkor beszélt erről, amikor három kistigrisnek adott nevet évekkel ezelőtt az állatkertben. Erre az interjúra gondoltam, amikor a minap a metrópótlóbusz-tender kapcsán rejtvényszerű mondatokkal rontott neki a kormánynak, a sajtónak, majd végül, nehogy valakinek hiányérzete legyen, a maga plüsstigrisének, Vitézy Dávidnak, a BKK korábbi vezérigazgatójának. Csakhogy ő már azért sem tekinthető igazi királytigrisnek, mert Tarlós eleve nem tud vele kommunikálni.

Meg lehet zavarodni a politikusok kaotikus képes beszédétől, célozgatásaitól, s főként megfejtésüktől. Régebben azért könnyebb volt az újságírás. Aki olyat állít, hogy ő nem kedvelné a magyar buszokat, mondta például a napokban a racionalitására büszke Tarlós, az szemüvegproblémákkal találja szembe magát. Itt arra a mohácsi vész előtti jelenetre kellett volna asszociálnunk, amelynek során Tarlós István óbudai polgármesterként egy ingatlanügy vitájában azt találta mondani Szénási János MDF-es képviselőnek: „Ne ravaszkodj, mert leverem a szemüveged, és rá is ugrok!"

Ez már elhangzása pillanatában is nagyon vicces lehetett, a főpolgármester pedig a jelek szerint elvár­ja, hogy precízen emlékezzünk is rá. Ez a dolgunk. Szép küldetés lenne. De mindent felfejteni azért mi sem tudunk. Amikor Tarlós a 3-as metró felújításának idejére a buszbeszerzést tiltó kormányt kezdte mószerolni, megint állathasonlattal élt: ha a kormány valóban azt szeretné, hogy új buszok helyett szolgáltatást vegyenek, „üldözött majmok sebességével ki lehetne tölteni az állami garancialevelet". Itt, ezen a ponton menekültem el a hűvös archívumba, és ezt találtam. „Racionális gondolkodást szeretnék vinni a főváros életébe, számolni fogok, a legegyszerűbb összefüggéseket nem hagyom figyelmen kívül – nyilatkozta Tarlós István 2010-es megválasztása után. – A működést és a pénzügyi helyzetet szeretném stabilizálni (...), odáig nyújtózkodni, ameddig a takarónk ér. És bevezetni egy világos kommunikációt, ami nem vezeti félre folyton az embereket – röviden szólva magyarul szeretnék beszélni."

 

Ki vagy mi akadályozhatja Tarlós Istvánt a tiszta beszédben?

Az, ami mást is. Terjed ugyanis a közéletben a Tarlós által is előszeretettel alkalmazott „vicces lazaság", de olykor az ormótlan poénokért fizetni is kell. A Fidesz sajtóirodájának most például egymillió forintjába került, hogy a Magyar Helsinki Bizottságról azt állította: „A nemzetközi spekuláns pénztőke politikai megrendeléseit teljesítő álcivil Helsinki Bizottság pofátlan módon a fekete-fehér adatokat is próbálja meghamisítani."

Ebből az egymillió forintos mondatból kiolvasható, hogy a közbeszéd elrongyolódott. Alpári vagy csak lejárató szándékukkal együtt felfejthető szövegek sorjáznak. A Kövér-interjúk sejtetéseitől a durva köpködésig terjed a skála. Utóbbira jó példa a Jobbik frakcióvezetőjének bozótos története. A stikában lefotózott Volner János nem tagadta, hogy egy hölggyel volt a rekettyésben, de rögtön hozzátette, hogy a jelek szerint titkos adatgyűjtés folyik ellene. Sajnos ez meglehet: valaki le akarta verni a szemüvegét.

Hogy a végén még rá is taposson.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.