galéria megtekintése

Levéltervezet

3 komment


Tamás Ervin

Tisztelt Elnök Úr,

engedje meg, hogy biztosítsam róla, én már nem fickándozom, az ifjonti hév régóta nem jellemez, talán azért is szokom le lassabban a liberalizmusról, mint mások. Méreganyaga annak idején cseppenként szívódott fel bennem, eleinte észre sem vettem, bár a rendszerváltás idején néha bódultan néztem magam köré, hogy mások is ér­zik-e azt, amit én. Nyitottabb lettem, az akkor szabadnak vélt klíma levett a lábamról, a legkülönbözőbb véleményeket, nézeteket úgy engedtem át magamon, hogy föl sem figyeltem arra, ahogy a salakjuk lerakódik bennem, eltorlaszolva a tettekre sarkalló gondolatok útját.

Abban a hitben ringattam magam, hogy a liberalizmus minden formája a szabadságot védi. Megelégedtem annyival, hogy a jogállam, a magántulajdon, a szabad­piac, a kormányzat átláthatósága, az emberi méltóság tisztelete, az egyház és az állam szétválasztása és a szólásszabadság mind rokonszenves összetevő. Eszem ágában sem volt szétszálazni a politikai, a gazdasági, a kulturális szabadelvűség mibenlétét, túlzásaival sem sokat törődtem, hittem abban, amiben John Locke, hogy az emberi természet alapvetően ésszerű és toleráns. Becsapott Montesquieu, aki a hatalmi ágak szétválasztásának teóriájával tette zavarossá a hatalomgyakorlást, nem beszélve bizonyos John Stuart Millről, aki folyton azt vizslatta, hogy miként védhető meg az egyén az állam hatalmától.

 

Hogy ez az eszme mára ennyire ártalmassá válik, magam sem gondoltam. Még örültem is az országhatárok légiesítésének, mivel úgy véltem, hogy ettől még fontosak maradnak a nemzetállamok tradí­ciói, sajátos érdekei, az pedig végképp megdöbbentett, hogy a liberalizmus ilyen agresszív, hogy létrehozza a kisebbség terrorját a többség felett. Zavarban vagyok, hogy csak fokozatosan számolom föl magamban a dekadens világképet, amelyet korunk az Ön interpretálásában látványosan meghalad. Megvezettek az átkosban szerzett rossz tapasztalataim az állam mindenhatóságáról, a féktelenül központosító akarat kárairól, az ortopéd hatalmi gúla számtalan hozzá nem értő, önkényes, valóságtól elrugaszkodó intézkedéséről. Jó szándékommal éltek vissza azok, akik a szabadságot összecserélték a szabadossággal, a kompromisszumkeresést a tétovasággal. Ahogy a wolframot maga mögött hagyta a LED-fény, úgy kap új megvilágítást minden kis részlet, amely az Európai Egyesült Államok látomásában áll össze veszedelmes egésszé.

Kissé határozatlan vagyok annak megítélésében, amit korábban állított, miszerint „ami energia a rendszerben van, az ma az autokratikus nagyhatalmaktól származik: ezek cselekednek, míg a demokráciák csak reagálnak", azaz „amíg Európa vitatkozik, addig a Kelet dolgozik". Hát egy jókora szelete most dolgozik, annyi szent, különben nem kéne Önnek állhatatosan védenie kontinensünket a keletről idetóduló migráns hordáktól, amiről megint csak Washington, Brüsszel és Soros tehet. Úgy látom, ha a liberalizmus kiátkozásában külföldön nehezebben is, de idehaza teljes sikerrel jár. Megpróbálok ezzel lépést tartani.

Maradok tisztelettel:

Tamás Ervin

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.