galéria megtekintése

Levél apámnak

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 18. számában
jelent meg.


Doros Judit
Népszabadság

Most, hogy lassan már öt éve, gondoltam, írok. Nem olyan kurtán, mint Szentpétervárról, ami akkor még Leningrád volt, s nem azt, megszerettem-e a tejfellel nyakon öntött reszelt répát meg sózott uborkát, s hogy fehérek-e tényleg a fehér éjszakák. Nem úgy, mint Vlagyimirból, ahol felforrósodott és kiégett a hatrubeles tányéros hősugárzó, s a hajnali hidegekben csak úgy lehetett felkelni, ha a bástijuliarcú szőke lány benyomta a kazettás magnót, halkan nyöszögve elindult a Balaton, „nem kelek fel, nem megyek el, alszom tovább”, s megírni ezt neked. Másképp, mint Ogyesszából, ahol másfél méter magas felfújható zsiráf vigyázta álmunkat a sodronyos vaságy mellett, s mintha délután velünk címezte volna a cirill betűs blankettát a nemzetközi telefonhíváshoz. Úgy se, mint Párizsból, színes képeslapokon néhány szóba tömörítve a mennyországot, vagy a lisszaboni villamoson körmölve üzenetet, miszerint itt sokkal kisebb a banán, mint otthon, viszont finomabb.

Más úgy írni a levelet, hogy válaszra semmi esély.

Megírom hát, remény nélkül, hogy túl nagyra nőttek a fenyőfák. Gyökerük már a szomszéd járdáját szaggatja, kár volt olyan közel ültetned őket a kerítéshez, mert most ki kell vágni legalább hatot. Hívni kell a favágót, éleztetni stílt, bajos dolgok ezek egyedül maradt asszonynak.

 

Azok a fenyőfák is túl nagyra nőttek, amiket a krumpliföld helyére ültettél, és az utolsó évben már velük együtt sajdulva vágtál ki karácsony előtt, mert fájt a máskor rutinos, könnyed mozdulat. A templomba pár évig még befér egy-egy közülük, a karzat ott szinte az égig ér, de otthonra már óriásiak. Előre szólok, durván ketté fogjuk vágni őket. Az aljukat elviszi majd, aki a hulladék fát szokta, legyen meleg az ünnep nála is, mi pedig a maradékkal becsempészünk téged a nappalinkba. Lám, ezt még nagyapa ültette.

A legkisebb már nem emlékszik rád.

Ezt persze tudtad előre, túl kicsi volt hozzá, hogy megjegyezze az arcodat. Neki még nem dúdoltad délutánonként a furcsa családi halandzsaaltatót, amit a nagyobbak továbbadhatnak az övéiknek később. Generációk alszanak majd arra el, hogy „hajolipopo”, s az újak talán maguk sem értik, mitől olyan veszettül ismerős ez az öt különös szótag.

Helyetted járunk osztálytalálkozókra, veszünk át aranydiplomát, viszünk az egri dűlőkről jó borokat. Az első évben még csetlettem-botlottam hetvenéves társaid között, és adogattam sírás mellé a zsebkendőt, ha kellett. Azóta kevesebb lett a könny, több az anekdota, s olykor pár órára soproni diák leszek magam is.

A zöld moherpulóverben még benne van az illatod.

A kutyád – bár ezt gondolom, azóta már úgyis tudod – két hónap múlva követett. Nem a szomorúság emésztette fel, ilyen gyötrődéshez túl nyakas jószág volt. Kóbor haramiával hagyta inkább széttépetni magát, hogy hősiesen távozhasson az örök vadászmezőkre, s eredhessen ott a nyomodba megint.

Gazdátlan eb érkezett helyette, folyton anyám sarkában jár, s néha mintha beszélne is hozzá.

A tekintete a tied, semmi kétség.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.