galéria megtekintése

Levél a távolból

7 komment


Murányi András

Én most neked írom ezt a cikkszerűt, te tizenkét éves, csillogó szemű, Népsportot olvasó gyerek. Neked, aki pontosan tudod, milyen becsúszás után elhalálozni a vörös salakon, remegő kézzel fölhúzni a 22-es sz. Volán SE halványkék mezét és csillogó szemmel kísérni a csepeli öltözőtől az Újpesti Dózsa buszáig Törőcsik Andrást, a király, a császárt, az istent. És neked, te kis huncut, aki áhítattal simítja végig a korosztályos válogatott viseltes Senior-melegítőjét, büszke az MTK-VM vörös csillagos címerére is, nem utolsósorban izomból, csutkára szétveri a komplett nappali ülőgarnitúra-berendezését, mert a várt eredmény helyett az van kiírva, hogy Szovjetunió–Magyarország 6-0.

Ki másnak is írhatnám ezt a cikkszerűt?

Írhatnám, persze, Voksán Virágnak is, aki Argentína válogatottját tartja az Európa-bajnoki cím esélyesének, esetleg Csobot Adélnak, akinek azzal sikerült bekerülnie a színes újságba, hogy így kommentálta az osztrákverést: „Yeeee." De én inkább tényleg neked írom ezt a cikkszerűt, te tizenkét éves srác, hogy valóban érezd, átérezd, mi is van most; miért is fontos ez az Eb neked.

 

Már azon túl, hogy olyat látsz most, amilyet még életedben sosem; de most nem az jön, hogy 6:3 meg Bene Ferenc, sok-kevés és Iksz Ipszilon, hümm, hümmhümm, hümmhümmhümm, mert az már unalmas, hanem az, hogy akármi jön, te csak szimplán éld át és élvezd ezt a hosszú, kimerevített pillanatot. Igen, jól érted, te tizenkét éves gyerek: nem a meccs a lényeg, nem is az eredmény meg a labdabirtoklás aránya, hanem az, hogy láthattad, amint június 14-én, az esti órákban leáll a körúti villamosközlekedés. Hogy 1 darab nagy eufóriába lényegült át az ország, és ezt most pátosz nélkül, száraz konklúzióként, már-már koppanó hangon mondom, akárha a lelkem mélyén lakó mérlegképes könyvelő szólna ki belőlem, feltéve, de meg nem engedve, hogy tényleg lakik bennem ilyen. Hogy most már tudod, te gyerek, milyen érzés alanyi jogon biccenteni valamilyen közös élményre, még akkor is, ha a válogatott gyógycsoportból, közepes teljesítménnyel, szenvedve jutott el oda, ahol speciel már a fél Európa kint lehet.

Úgyhogy csak szimplán maradj ebben a mátrixban, te tizenkét éves, csillogó szemű gyerek. És élvezd, hogy csöpp idő még van, amíg visszazökkensz a valóságba.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.