galéria megtekintése

Lesz még futball

2 komment


Jolsvai András

Dögunalom – mondta Söptei szomszéd a gangon a maga lakonikus modorában. Aztán még hozzátette, nyomatékul: - dögunalom!

Söptei szomszédnak persze így, ebben a formában nincs igaza, mert ha az ember összeszedi magát, legalább négy-öt emlékezetes jelenetet fel tud sorolni az Európa-bajnokság eddigi meccseiből, de azért, ahogy szokta, súrolja a lényeget. Igaz, nincs ezen mit csodálkozni. Nem elég, hogy hullafáradt csapatok érkeztek Franciaországba egy borzasztóan nehéz és hosszú idény végén, nem elég, hogy a lebonyolítási rendszer az első harminchat meccset eleve bemelegítésnek szánja (a csapatok kétharmada továbbjut, ez nagyon szerencsés esetben akár két döntetlennel is megoldható), hanem itt van még ez a huszonnégyes mezőny mindehhez. Fél Európa kinn van tehát Franciaországban, aminek üzletileg rendkívül sok haszna van, a foci viszont komoly kárát látja: feleennyi jó csapata sincs a kontinensnek.

Így aztán marad a szokásos elsőkörös unalom. A gyengébb csapatok befekszenek a kapujuk elé, az erősebbek támadgatnak, s ha lőnek egy gólt, részükről is befejeződött az összejövetel. Sokan eleve azzal a céllal jönnek, hogy ne kapjanak ki nagyon, keretüket három kapus, tizenkilenc védő és egy (hátravont) csatár alkotja: ebből azért nem alakulhat ki komoly izgalom. (Most jött el a dramaturgiai pillanat, hogy kijelentsem: ezek a sorok kedden a déli órákban születnek, az esti eseményekről a szerzőnek még nincsenek információi, így a legcsekélyebb áthallástól is határozottan elhatárolja magát.)

 

Az eddig lejátszott tíz mérkőzésből hat egygólos győzelemmel végződött, kettő döntetlen lett, és egyetlen csapat sem rúgott két gólnál többet – hatan egyet sem. Folyamatos futballipari tevékenységet kizárólag a németektől láthattunk, s volt néhány szép megmozdulása az olaszoknak, horvátoknak, angoloknak is. A spanyol öregfiúk rutinból begyűrték a cseheket a talajba, de a többi meccsen bármilyen eredmény előfordulhatott volna. Az albánok éppúgy megverhették volna a svájciakat, mint a szlovákok a wales-ieket, a törökök a horvátokat és még a belgák is (ha berúgják a helyzeteiket) nyerhettek volna az olaszok ellen.

A véletlen játssza a főszerepet eddig Franciaországban: Eb ura fakó.

De hogy ennyire fakó legyen, arra azért nem számítottunk.

Mindegy, hétvégére itt a kánikula, tíz nap múlva meg az egyenes kiesés. Addig fél lábon is kibírjuk: meglátják, lesz még futball, lesz még lágy kenyér.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.