galéria megtekintése

Lépéskényszer

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 25. számában
jelent meg.


Horváth Gábor
Népszabadság

Az amerikai kommentátorok (és a humoristák) idegesítő szokása, hogy időről időre jó nagyokat rúgnak Európába. Az öreg kontinenst határozatlan és tehetetlen hatalmi központnak látják, amely nem tud mit kezdeni a felhalmozott gazdagsággal, bármi problémája akad, az amerikaiaknak kell kimenteniük a bajból.

Ott volt az első világháború, aztán a második, a szovjetekkel vívott hidegháború, a balkáni válság, a líbiai polgárháború – mind amerikai beavatkozást igényelt, mert az európai demokráciák megosztottak és katonailag gyengék. Amerikából nézve most is ez a helyzet: legyen szó az orosz fenyegetésről vagy a menekültkérdésről, Európa képtelen az egységes cselekvésre.

Az amerikaiaknak persze könnyű. Egyrészt az övék egy területére nézve több mint két Európai Unió kiterjedésű, 320 millió lakosú ország, amelynek egy elnöke, egy törvényhozása, egységes kül- és védelmi politikája van. Másrészt erősen küldetéstudatosak és biztonságcentrikusak, ami a páratlan gazdasági erővel kiegészülve oda vezet, hogy jelenleg többet költenek fegyveres erőikre, mint az utánuk következő tizenkét állam összesen.

Csak külföldi támaszpontból van nekik vagy nyolcszáz, a tíz amerikai repülőgép-hordozó pont annyi, mint amennyit a világ összes többi országa együttvéve fel tud mutatni, de persze az amerikaiak nagyobbak és modernebbek... Idén hatszázmilliárd dollárt költenek közvetlen védelmi kiadásokra – még úgy is, hogy Barack Obama tervei szerint a fegyveres erők létszáma a második világháború utáni évekig visszamenőleg példátlanul alacsony szintre csökken.

 

Az Európai Unió összesített GDP-je majdnem annyi, mint az Egyesült Államoké (16 449 milliárd dollár, szemben az amerikai 18 124 milliárddal), ám a források hatékony, koncentrált felhasználását nehezíti a bonyolult döntéshozatal, illetve a tagállamok partikuláris nemzeti érdeke. Hosszú évekbe telt, amíg a vezető európai hatalmak beleegyeztek egy külpolitikai biztos kinevezésébe – abba persze még mindig nem, hogy az illető valóban közös irányvonalat követhessen.

De legalább van végre egy telefonszám, amelyet, Henry Kissinger híres aforizmájával élve, az amerikai külügyminiszter feltárcsázhat, ha beszélni akar Európával. Most, hogy Európának egy nem kifejezetten katonai természetű problémával, a korábbinál jóval nagyobb volumenű bevándorlással kell megküzdenie, nem számíthatunk Amerika beavatkozására. (Legfeljebb az évtizedek alatt felhalmozott tapasztalatra.

Elvégre sokáig oda is évente 600-800 ezer ember érkezett illegálisan, míg mostanra ez a szám 200 ezer köré, nagyjából az 1972-es szintre csökkent.) Európának magának kell kezelnie a válságot, az amerikai katonai erő legfeljebb a kiváltó okok mérséklése során jöhet számításba. Egészen más lenne a helyzet, ha az unió valóban közös kül- és védelmi politikát tudna folytatni. Erre eddig kicsi volt a hajlandóság, de az euróövezet válsága mellett a migrációs krízis is azt mutatja, hogy ideje volna továbblépni ebbe az irányba.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.