galéria megtekintése

Lendület

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 29. számában
jelent meg.


Kőműves Anita
Népszabadság

Ez volt Obama legjobb hete! – ez az amerikai sajtó egybehangzó véleménye. Rég lelkesedett ennyire az utóbbi időkben már leginkább csak lesajnált elnökért a média.

Az elmúlt héten valóban sokszor volt ok igazi ünneplésre a Fehér Házban. Olyan súlyú alkotmánybírósági döntések születtek és olyan folyamatok értek be, amelyek hosszú távon egy igazságosabb és egyenlőbb társadalmi berendezkedés felé mozdítják el Amerikát.

A legfelsőbb bíróság először megerősítette, hogy a helyi hatóságoknak tenniük kell a lakhatási szegregáció ellen. A testület szerint az, ha a feketék és a fehérek az önkormányzat lakáspolitikája következtében eltérő városnegyedekben koncentrálódnak, még akkor is illegális, ha nem szándékos. Ugyanezen a napon a bíróság ismét megerősítette az Obama-féle egészségbiztosítási törvényt. Lesznek még, akik újra megpróbálják szabotálni a jogszabályt, de mivel a bíróság már éppen harmadszorra nem volt hajlandó kidobni a szöveget az ablakon, egyre biztosabb, hogy ezentúl Amerikában senkitől sem lehet majd megtagadni az egészségbiztosítást. Aki pedig nem tudja megfizetni, annak a kormány segít.

 

Gary Cameron / Reuters

Pénteken pedig olyan történelmi döntést hozott a bíróság, amely még néhány éve is elképzelhetetlennek tűnt: legalizálta a melegházasságot mind az ötven tagállamban. Ezentúl megkapják a családi adókedvezményt, meglátogathatják egymást a kórházban, és örökölhetik egymás vagyonát. Ebben a kérdésben egyébként a politikusok is csak a viharos gyorsaságú társadalmi változások után futottak. Mire az elnök és a legfelső bíróság kiállt a melegházasság mellett, az amerikai közvélemény már évek óta támogatta azt.

A hét utolsó jelentős lépése Obamáé volt, aki az észak-karolinai Charlestonban nyolc társával együtt rasszista indokból meggyilkolt Clementa Pinckney tiszteletes temetésén szólalt fel. Elemzők szerint elnöksége egyik legemlékezetesebb állomása lesz a beszéd, amelyben először vállalta fel teljes mélységében az első afroamerikai elnök szerepét. Már nem arról beszélt, hogy párbeszédet kell folytatni a faji viszonyokról és hidat építeni a politikai árkok felett.

Megválasztása óta először jelentette ki nyíltan, hogy harcolni kell a feketéket sújtó diszkrimináció ellen. Kertelés nélkül kimondta, hogy a déli államokban népszerű konföderációs zászló nem polgárháborús történelmi emlék, hanem a feketék elnyomásának a jelképe, és azt is, hogy a jelenlegi amerikai fegyvertartási szabályok nem működnek.

Az afroamerikai kommentátorok szerint Charlestonban Obama végre az az elnök volt, akire a fekete közösség már megválasztása óta várt. Még másfél éve van a Fehér Házban, és az időt nem akarja béna kacsaként tölteni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.