galéria megtekintése

Lélekvesztő

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 18. számában
jelent meg.


Gergely Márton
Népszabadság

Vannak, akiknek a szíve érzéketlen – mondta a berlini imám a nyílt sír felett –, ők nem az embert látják, csak vízbe fulladt menekülteket. De ha nem segítünk azoknak, akik védelmet keresnek, nemcsak a kint rekedtek süllyednek vissza a háborúba, de mi is belefulladunk a gyűlöletbe. És akkor ki ment meg minket?

Abdullah Hajjir szavait hallgatva több újságíró is elfeledkezett egy pillanatra hivatásáról, és gyászolóvá vált. Az imám egy berlini művészcsoport, a Központ a Politikai Szépségért akcióján mondott beszédet. „Érkeznek a halottak” – így hirdették az eseményt, amelynek keretében egy a Földközi-tengerbe fulladt damaszkuszi nőt temettek el a berlini Gatow sírkertben. A koporsót egy második követte, amely azonban üresen maradt, mivel az anya kétéves gyermekének holttestét nem tudták kimenteni a tengerből. Szudánon és Líbián át menekültek a szíriai polgárháború elől, és noha a bárkájuk segítségére érkezett a Földközi-tengeren egy kereskedelmi hajó, a feljutásért folyó tülekedésben felborult a lélekvesztő.

Az anyát névtelen sírba temették az olaszországi Lampedusán. A német művészcsoport a férj engedelmével exhumáltatta, és méltó sírba helyezte. Holtában legalább befogadta Németország.

 
A berlini temetés
A berlini temetés
Fabrizio Bensch / Reuters

Ő már nem juthat földi békéhez, ami másoknak is ritka kincs. Az ausztrál IEP civil szervezet igen komolyan vehető éves békeindexét tegnap közölték: Szíria 162 ország közül a 162. helyen áll. Tavaly 71 667 szíriai vesztette életét a polgárháborúban, s kilenc és fél millió ember volt kénytelen elhagyni otthonát. Európa úgy érzi, a menekülő szírek nyomása alatt összeroppan, miközben közülük hat és fél millió hazáján belül menekül. Aki nem, többségében Törökországban, Libanonban vagy Jordániában megáll.

Az ENSZ menekültügyi szervezete szerint négy év alatt Európa 37 országába 254 ezer szír állampolgár jutott el, csak ötezerrel több, mint azonos idő alatt Irakba. A dániai választási kampányban is a menekültáradat a legnagyobb probléma, mert tavaly 15 ezren regisztráltak az országban. Sokan már elzárkóznának. Az egy dán polgárra jutó GDP hat és félszerese az irakinak, de a lakosság arányában negyedannyi szíriait fogadtak be eddig. Idén márciusig Magyarországon 9078 szíriai kért menedéket.

„Az utolsó, amit egy ember számára származásától és vallásától függetlenül megtehetünk, hogy méltóképpen temetjük el” – mondta az Európa-erőd kapujában életét vesztő szíriai nő temetésén Hajjir berlini imám. Mi e napokban különösen értjük ennek jelentőségét, hiszen a Saul fia, amelynek sikerére mindannyian büszkék lehetünk, épp a végtisztesség felszabadító erejéről szól. Aki látta, és értette a filmet, nem költheti a pénzét vasfüggönyre, nem csukhatja be a szemét, amikor háborús bűnöket követnek el Szíriában. Amikor gyerekekre lőnek, ártatlan hozzátartozókat kínoznak meg és civileket végeznek ki bosszúból.

A berlini akciócsoport azt ígéri: újra temetni fog. Mi lenne, ha ehelyett Európa legalább azokon a százezreken segítene, akik minden veszélyt vállalva eljutnak a kontinensre? Arra a földrészre, amelynek minden állama a legfrissebb index alapján a legbékésebb régióba tartozik, és legalább száz hellyel előzi meg Szíriát.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.