galéria megtekintése

Lélek és stáblista

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 20. számában
jelent meg.


Tamás Ervin
Népszabadság

Elszállt a Fidesz-politika lelke. Értékközösség helyett érdekközösséggé vált. Generációk csapnak össze a nagyobb befolyásért, javakért dúló harcban. Szűk nadrágosok, luxusmárkák divathuszárjai, autóbolondok teszik hiteltelenné a nemes célokat. Önjárókká váltak a termékmenedzserek, beleszédültek fontosságukba a kommunikátorok.

A jobboldali sajtó élenjárói keserűen igyekeznek leírni mindazt, ami térfelükön történik. Pedig csak töménnyé vált, ami eddig hígítva, különböző körítésekkel volt tálalva és a voksokkal mérve sikerként lehetett elkönyvelve. Amit 2010 óta kiiktattak, hatalmi érdekeikre való tekintettel módosítottak, átírtak, akadálymentesítettek, és visszakézből pofán csaptak, az ütött vissza. Az új stáblista szereplői fognak fel minden szemrehányást.

Azoktól, akik a baljós jelekre fel sem kapták a fejüket, eszükbe sem jutott, hogy a kétharmad úthengere rossz útra tévedt, hogy a kontroll nélküli politizálás a legváratlanabb pillanatban kaphat gellert. Látva a bajt, korrekcióért kiáltanak, cserét sürgetnek, nosztalgiáznak. Mintha nem találkoztak volna a folyamat nagyon is feltűnő állomásaival, nem hallották volna a fülsüketítő csörömpölést a közpolitika porcelánboltjában. Gondolom, most is azzal áltatják magukat, hogy csak a régi rossz tört cserepeire, a jó pedig azért érkezett válságos szakaszba, mert a főnök rossz társaságba került.

 

Holott a mai konstrukció minden eleme, valamennyi szereplője az ő szülötte. Nélküle semmi sem történhetett így, illetve semmi sem történhetett volna másképp. Víziója kisebb megtorpanásokkal, ideiglenes kitérőkkel jutott el idáig, kiválasztottjai teremtették hozzá a háborús klímát, találták ki a harci stílust, nyelvezetet, verbuválták hozzá a talpnyalók hadát, akik gondolkodás nélkül követték vezérüket a legképtelenebb, legátlátszóbb és a legalapvetőbb normákat sértő döntéseken át.

A régi gárda sebeit nyalogatva viselte el fokozatos háttérbe szorulását, véleménye negligálását, de nem igaz, hogy mindez az ifjú titánok nyomulása miatt alakult így. Ahogy Schmitt Pált sem csupán saját karriervágya ültette az államfői székbe, úgy Martonyi János, Németh Zsolt vagy Navracsics Tibor polgári attitűdjét, külpolitikai vagy jogi akadékoskodását sem Habony Árpád viselkedése tette divatjamúlttá. A tábor kiátkozhatja Simicska Lajost, azok, akiknek anno csak per Luis volt, törölhetik most belé a cipőjüket, mintha nem léptek volna helyébe „új undokok”, úgymond hősi idők nélkül.

Rövidzárlatoktól terhelt az államigazgatás, kétségbeesett, ügyetlen hazugságokon kaphatók rajta felelős politikusok, önkényes intézkedésekkel szegnek meg hivatalos ígéreteket, aláírt szerződéseket. Ereszt a régebben jól működő hírzár, bandaháborúk kezdődtek párton és kormányon belül, a gazdaság meghatározó szereplői próbálják bemérni az erőviszonyokat, meg hogy a főnök a focin és Felcsúton kívül mit szeret.

A baráti figyelmeztetők kórusa úgy tesz, mintha kis reparálással helyreállítható volna a bizalmi viszony, holott az Orbán Viktor által kiépített rendszer bomlik lassacskán szét, miközben maga körül is bomlaszt. Márpedig ezért személyesen ő a felelős, s egyelőre csak ő tud változtatni rajta.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.