galéria megtekintése

Lejárt a szavatossági idő

0 komment


Körösi Ivett

„Feliz cumpleanos, mi comandante!" Boldog születésnapot, comandantém! – csendült fel a Ciego de Ávila-i általános iskola éltanulóinak hangja a Fidel Castro 90. születésnapjára írt közel hatperces köszöntődal elején.

Kint tombolt a hőség, a gyerekek egyenruhában kókadoztak az iskolapadban. Igyekeztek átvenni a kórusvezető tanárok lelkesedését, ám a második percben feladták. Egyre sűrűbben tekingettek az udvar irányába... karnyújtásnyira volt a baseballpálya... A pszichedelikus köszöntődalban szinte végtelenítve tért vissza a refrén, a gyerekek száraz ajkai viszont már rég nem a szöveget formázták. Csak tátogtak, és várták a végét... „Viva Fidel!" – mondták végül megkönnyebbülve.

Az előkészületek nemcsak Ciego de Ávilában, hanem egész Kubában grandiózusak voltak. A szigetországban ma minden róla szól. Minden hivatalos eseményt neki ajánlanak. Akár egy királynak. Tán még a nap is az ő tiszteletére kelt fel.

 

Kétség sem fér hozzá: tömegek ünnepelnek majd az utcán is. Elvégre május elsején is hatalmas sokaság vonul fel a Plaza de la Revoluciónon. A Forradalmi Védelmi Bizottság (CDR) tagjainak hajnali kopogtatása az otthon ajtaján bármihez meghozza a kedvet. Meg aztán sosem lehet tudni, mikor osztogatnak ingyen Bucanero sört. Szóval borítékolható a nagy ünnepség. Az őszinte lelkesedés: na, az nem.

Pedig tudnak ám lelkesedni a kubaiak. Amikor Barack Obama amerikai elnök márciusban Havannában járt, olyan izgalom lett úrrá az embereken, mint ötven éve, amikor még csillogó szemmel hallgatták végig Fidel hatórás beszédeit. Rengetegen vonultak a havannai óvárosba márciusban, csak hogy lássák az „imperialisták elnökét". Talán maga Fidel sem gondolta volna, hogy ezt meg kell élnie. Hiába kritizálta a látogatás után a Granmában Obamát – a pártlapnak a legtöbb otthonban egyébként a WC-ben van a helye kézmagasságban –, aligha volt hatása.

A fiataloknak az '59-es forradalom és Fidel Castro is történelem. A most felnövő generáció akkor született, amikor ő visszavonult. Amerika már nem ellenség, hanem az ígéret földje, az emigrációban élő rokonok hazája. Nem könnyű olyan fiatalt találni, aki ne költözne azonnal a Yumába, ahogy arrafelé mondják. Az idősek többsége is kiábrándult, hiszen aki nem a pártelit tagja, korgó gyomrán érzi, hogy a „trópusi szocializmus" szavatossági ideje lejárt. Nem csak Kubában. Nyitott piacgazdaság nélkül előbb-utóbb a csőd szélére jut minden ország. A folyamatot késleltethetik bőven rendelkezésre álló természeti kincsek vagy egy gazdag szövetséges, de már Kubában is rájöttek arra, hogy ha elapad a pénzcsap, a hatalom is veszélybe kerül.

Raúl Castro, Fidel testvére felismerte ezt, s miután átvette a hatalmat, reformokat vezetett be. Ám ezek nem azok a mély reformok, amelyekre a gazdaságnak szüksége lett volna. Túlzottan óvatosak, hiszen Castróék félnek a következményektől. Joggal.

Feliz cumpleanos, comandante!

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.