galéria megtekintése

Lehet nyerni

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 13. számában
jelent meg.


Lencsés Károly
Népszabadság

A szabolcsi Baktalórántházán élő Nagy Béláné példát mutatott. Másfél évtizede munkaképtelen, előtte ledolgozott 25 évet, 2010-ben mégis elveszítette a rokkantnyugdíját, mert állítólag már nem volt elég beteg hozzá. Nem roppant össze, hanem pert indított. És vesztett, pedig a szakértő sem cáfolta, hogy állapota szemernyit sem javult.

Az idegrendszere és a jelleme azonban a helyén volt: megint bírósághoz fordult, s miután itthon falakba ütközött, elment egészen Strasbourgig. Az „utcáról”, Baktalórántházáról. És nyert. A megítélt tízezer eurónyi kártérítés persze aligha valódi elégtétel, hiszen rokkantnyugdíjat ma sem kap. De mégsem küzdött hiába. Egy rokkantnyugdíjas – igaz, egyelőre nem jogerősen – legyőzte a magyar államot.

Ettől lesz az asszony kálváriája szimbolikus jelentőségűvé. Bizonyítja, hogy nem szabad feladni. Világossá tette, hogy a kétharmad sem jelent korlátlan hatalmat.

 

Megér egy gondolatkísérletet: mi lenne, ha Magyarország a Nagynék országa lenne? Ahol csupa olyan ember él, aki kiáll az igazáért. Akkor nem lehetett volna lenyúlni a háromezer milliárdos magán-nyugdíjpénztári vagyont, mert a pénztártagok szembemennek a kormánnyal. Akkor nem működne ilyen simán a foglalkoztatottak jogait súlyosan sértő munka törvénykönyve, a sztrájkjogot korlátozó szabályok.

A Nagynék akkor is tiltakoztak volna, amikor bevezették a mindenki – vagyis a legmagasabb jövedelmű felső tized – számára előnyös egykulcsos személyi jövedelemadót. Meg határozottan fellépnek a civilizált országokban példátlan alkotmányozási folyamat vagy a Fidesz képére szabott választási törvények ellen.

Ha a Nagynék országa lennénk, az Alkotmánybíróságot nem lehetne kirakatszervezetté silányítani. Egy igazi Nagyné, ha maga viseli a talárt, biztosan feláll, amikor a testület hatásköreit egy a kormánynak nem tetsző döntés után alkotmányban korlátozták. Talán el sem vállalja a főbírói posztot, ha tudja, hogy abból erősen vitatható módon akolbólították ki a parlament által megválasztott, s hivatala viselésére még hosszú ideig jogosult elődjét.

Nagy Bélánénak persze mindehhez semmi köze, hiszen ő csak a maga igazát keresi. Szeretné ismét megkapni a nem egészen hatvanezer forintos nyugdíját. De ha mindannyian ilyen elszántan kiállnánk a magunk igaza mellett, könnyen nyilvánvalóvá tehetnénk, hogy „azért a víz az úr”.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.