galéria megtekintése

Lehet más a közmű?

7 komment


Marnitz István

Távolról nézve teljesen mindegy, ­hogy ­Lázárnál vagy Sesztáknál van-e a Magyar ­Fejlesztési Bank, a posta és az állami közmű. Mindannyian Orbán Viktor kívánsá­gait visszhangozzák, önmaguk ellenében is Orbán Viktorral értenek egyet, Orbán Viktor nevével hadakoznak az Orbán Viktorra hivatkozók ellenében. Az ilyen típusú belső harcokat alkalmasint megkönnyíti egy olyan vezér, aki gyakorta beszél összevissza. Üdvözlet a 80-as évekből.

Második látásra már a legkevésbé sem mindegy, mi hová kerül. Mint az a miénkhez hasonló, oligarchikus-nepotikus rendszerekben szokás, a népvezér mint hivatkozási alap elfedi a belső ellentéteket a nyilvánosság elől. Mert a miénkhez hasonló, panamázó-magyarázó rendszerekben az a legnagyobb szégyen, ha a nép, az adójukat politikusi játékokra beszolgáltató választók megtudják, mit csinálnak, mit éreznek, min mesterkednek ott fent valójában.

Lásd a közműveket! Áram, gáz, víz, hasonlók. Orbán Viktor sosem mondta ki, hogy le a hagyományos energialobbival.  A magyarral. Célkeresztjében mintha csak  a külföldiek álltak volna. Pedig itt csekély a különbség külföldi és magyar között. ­Talán annyi, hogy a külföldiek mindig is vendégek voltak, erőtlenebbek, rugalmatlanabbak, mint az itt élők. Még ha a hasznot kétségkívül külföldre viszik is. (Na ja, mert a magyarok nem!) A hazai energialobbi éppúgy befogadta őket, mint a bankvilágból érkező Csányi Sándort.
Amikor ez a csapat diktálja a politikát, mindig nő a rezsi. Ha nő az olajár, azért, ha esik, akkor meg azért, mert azelőtt nőtt.

 

Orbán mindennek kimondatlanul is ­véget akart vetni. Hogy miért, nem tudni. Talán lepattant a lobbi faláról, és eldöntötte: az akkor még bikaerős ­Simicska-féle ­hátországra támaszkodva kiépíthet egy új, az energiaárakat a kimondott szó által csökkentő és a saját zsebüknek is gyümölcsözőbb rendszert. De azért nem vágta el a kapcsot a Csányi fémjelezte hagyományos energialobbival se, amely nyílt harc helyett inkább láthatatlan damilokat telepített az unortodoxok útjába, és várta a bukásukat. Ami Simicska kiesése után, némi utóvédharccal, de bekövetkezett. Az újakat hozzá nem értéssel, eredménytelenséggel vádolják. Ezt több tény erősíti és több cáfolja. Nagy kérdés, egy párhuzamos világban ­életképes lett volna-e a kezdeményezés.

Itt azonban nem lehet más a közmű sem.

És most? Ancien régime, semmit se tanultak, semmit se felejtettek? Orbán Viktor még próbálkozik: árcsökkentésre utasítja azokat, akiknek ez a fogalom nem szerepel a szótárában. Egyszersmind erőtlen megosztási technikával a sértett Lázár Jánosból továbbra is egyfajta ellensúlyt próbál faragni.

Nem fog sikerülni. Itt ugyanis, mint minden, a súly és az ellensúly is el van rontva. Orbán Viktor hisztériaalapú államberendezkedésében borítékolhatók az újabb összeomlások, fúrások, botrányok, az egyensúly tartós hiánya.

Sajnos tehát közelről nézve is mindegy, hol az állami közmű. Áram, gáz, víz lesz. 

A többiről meg jobb, ha a nép nem tud ­semmit.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.