galéria megtekintése

Légrésen!

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 27. számában
jelent meg.


Marnitz István
Népszabadság

Emberpróbáló időket él a hazai energiatakarékosság ügye. Emlékeim szerint Matolcsy György alkalmazta először, még ellenzéki civilként a „demagógia haladóknak” című kiadványában azt a tételt, miszerint az energiatakarékosságnak minden körülmények között legyünk feltétlen hívei, és az erről szóló közlésekben minél többször szerepeljenek százmilliárdok. Hisz az nem kerül semmibe. E tételt teljesítették ki a Fidesz különböző választási programjai, a rezsigyűlések, Németh Lászlóné vagy utódja, a beiktatásakor zavarában nagyjából mindent beígérő Seszták Miklós. Bencsik János is, igaz, az államtitkár 2011-es regnálása során tényleg leesett néhány tízmilliárd szigetelésre.

A Fidesz-marketing e téren is nagyságrendhegyekkel erősebb a szocikénál. Pedig utóbbiak sokkal többet adtak a szégyentelenül lerobbant hazai épületek szigetelésére-felújítására, mint a Fidesz. Ám mintha szégyellték volna, egy épkézláb összefoglalót nem találtunk abból az időből. Akkoriban egy energetikai fejtágítón, ahol csak úgy dobálóztak a szakértők és a politikusok koncepciókkal, vezetéktervekkel, árkérdésekkel, kompenzációs mechanizmusokkal, egyetlen szó nem esett az energiatakarékosságról, amit az illetékes államtitkár azzal magyarázott, hogy „de hisz az természetes”.

Még mindig azt hisszük, hogy a Fidesz éjt nappallá téve küzd az energiatakarékosság ügyéért. Pedig frászt.

 

A panelfelújításra tavalyelőtt belengetett százmilliárdoknak továbbra sincs nyomuk, Szabó Zsolt államtitkár mégis mindenkinek támogatást ígért. A feltételek valóban csábítók, de a keret brutálisan alacsony. Ez a kazáncserénél meg is bosszulta magát: miután a lebonyolítással megbízott ÉMI Nonprofit Kft. online rendszere több fagyás után végül beindult, a pénz percek alatt kifogyott. Hogy pontosan mi állt az összeomlások mögött, nem tudni, állítólag valami főfejes rokonára bíztak valamit, amihez nem értett. Csak a szokásos. Aztán suba alatt egy Fidesz-kedvenc vállalkozónak adták a feldolgozást; azóta a rendszer megy. Igaz, a szintén egyszerre bőkezű és szűkmarkú ablakcserekeret fura módon nem akar kifogyni, az államtitkár által novemberre ígért társasházi felújításról pedig semmit nem tudni.

Valljuk be, ilyen rendetlenségben előbb-utóbb mindig megjelenik Lázár János. A lendületes kancelláriaminiszter ezúttal – oly sok más terület mellett – az ÉMI-t is elvette Seszták Miklóstól. Majd –talán kissé váratlan húzásként – kinevezte a szervezet élére a Magyar Cserkészszövetség vezetőjét. Micsoda éleslátás! Végre, a megfelelő ember a megfelelő helyen. Hisz rend kell ide, fegyelem. Reggeli torna, erőnlét, eligazodás a természetben. Hamarosan talán mi is megkapjuk a magunkét, ha a lakásunkat átvizsgáló lelkes kiscserkészek ósdi kályhára vagy huzatos ablakra bukkannak. Meglátják, nemsoká úgy felvirrad itt az energiatakarékosság napja, hogy a fal adja a másikat!

Addig is: légrésen!

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.