galéria megtekintése

Legek

1 komment


Tamás Ervin

Most mi a teendő? A Time szokásos év végi címlapjára az év embereként Angela Merkel került, akiből szerintük olyan morális hitelességet sugárzó vezető vált, ami hiánycikk a mai világban. Néhány napja a Politico Orbán Viktort rakta élre, mint aki a leginkább formálja és felkavarja Európát. Orbán politikáját a róla szóló leírás Erdogan és Putyin hatalomgyakorlásához hasonlítja, de még mindig jobbnak tartja, mint „a szavazók ötödének támogatását bíró szélsőjobboldali Jobbikot".

A két amerikai sajtótermék értékelési szempontjai különbözőek, bár szerintem a német kancellár menekülők felé kitárt karja is felkavarta a kontinenst.

Viszolygok a legektől, mert nem igazítanak el semmiben, sokszor pontatlanok, megzavarnak, sztereotípiákra építenek. Persze akár el is árulhatom, hogy hozzám közelebb áll Merkel elsősége, de ez ugyanúgy keveset jelent a jövő szempontjából, mint ha Orbánra esküdnék.

 

Hidegen hagy, hogy kik a világ, Európa vagy hazánk legbefolyásosabbjai, leggazdagabbjai, legnépszerűbbjei, de tudom, hogy sokan imádják böngészni a listákat, s a beválogatás bizonyára jót tesz a szereplők hiúságának is.

Miniszterelnökünk imádja beszédeiben karakterológiai jegyekkel felruházni népét. Ezt sem kultiválom. Viszont szórakoztat, ahogyan önhatalmúlag, illetve a helyzethez idomulva válogat az erények és hibák felsorolásában, de még az eredet dolgában is. A jelzők gyakorta ellentmondásba kerülnek egymással, hogy alátámasszák az aktuális mondanivalót.

Megállítottunk tatárt, törököt, s mindig mi fizettük a sarcot, minket aláztak meg, érthető, ha a nemzeti öntudat eléggé meg van tiporva.

A magyar büszke, agyas, szabadságszerető nép, de csak az erőből ért.

Az összefogás erő kérdése, s az ilyen félázsiai származékoknál, mint mi, csak így megy. A németek a kiszámítható utakat szeretik, a magyarok a nem hagyományos megoldásokat.

Hevenyészett a leltár, kiragadottak a hivatkozások, s ehhez a csomaghoz kellene odakötözni további jellemzőket, amely öngyilkossági, alkoholfogyasztási, rosszkedvmutatóinkat, intoleranciánkat rögzíti. Azután következnének az OECD-mutatók a szegénységről, az egészségügy, az oktatás riasztó helyzetéről vagy akár a tisztálkodószerek használatáról, hogy a kultúra egyéb színtereiről ne is beszéljünk. Életmódunk szintén alaposan elhasznál minket, ugyanakkor olimpiai sportnagyhatalom vagyunk – szemezgethetünk a statisztikákban, jelzőkben, választhatunk, hogy elsompolyogva vagy kihúzott derékkal, bár egyiknek sincs sok értelme.

Engem inkább a menekülteknek sütött pogácsákba köpő fiúk, a villamos ülésébe rejtett tű, a sajtokba szúrt gombostűkkel teleszórt győri utca szégyenteljes esetei figyelmeztetnek – vigyázat, aktuálpolitika!

De felráz-e ma bárkit is a Hvg.hu szerdai cikke, amelyből kiderül: a gyerekek már az alsóban is azt kiabálják egymásnak, hogy

„Felgyújtalak, te migráns!”?

Vagy nem látom a fától az erdőt, megint csak a sorrendbe gabalyodom bele? Idehaza mindez csak másodlagos veszély?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.