galéria megtekintése

Lázár örül

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 13. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Lázár János nem szomorú.

Nem kértünk hangulatjelentést a minisztertől, így csak következtethetünk kedélyállapotára az Európai Bizottság reklámadót érintő döntése után. De a tárcavezető, mint az Origo-ügy óta tudjuk, akkor szokott szomorú lenni, ha a nyilvánosság szabad részében számára kellemetlen cikkek jelennek meg. Így az, hogy a brüsszeli grémium példátlan szigorral csapott oda, aligha kedvetleníti el. Elvégre hamarosan úgyis készíthet másik reklámtörvényt, amely éppúgy alkalmas a piac megannyi szereplőjének fojtogatására, ahogyan a korábbi. Az meg, hogy az unió sokadjára tart illemtanórát a kormánynak, még kevésbé zavarja őt és a kabinetet.

Amúgy a brüsszeli központot most még azzal sem lehet vádolni, hogy körülményeskedett, árnyalt és agyonjogászkodott: fogta a jogszabályt, s kidobta a kukába. Annak ellenére, hogy ennek csak szimbolikus jelentősége van, hiszen már formálják az új verziót. Egyszerűen meg akarták üzenni Orbánéknak: a törvényhozást nem a kerékbetörés helyett találták ki.

 

Nem mintha ennek nyomán azt várhatnánk, hogy a kormányfő és mind fantáziaszegényebbnek mutatkozó csapata taktikát vált, s úgy kezd kormányozni, mintha ez egy demokrácia lenne, s céljai közé tartozna a nyilvánosság szabadságának garantálása. Mert ehelyett csinál egy új reklámtörvényt, aztán azzal ünnepli március 15-ét, hogy elindítja az állami média hírcsatornáját (értsd: vizuális propagandakiadványát).

Így Lázár János újra vidám lehet.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.